Közélet

Tolerancia - Mire jó a külföldi ismerős?

Akinek van külföldi ismerőse, az elfogadóbb az adott a kisebbségi csoporttal szemben – derült ki a TÁRKI friss kutatásából.

Az arab ismerőssel rendelkezők egyharmada családtagnak, kollégának és szomszédnak is elfogadna egy arab  bevándorlót, míg akinek nincsen, azok között csak 15 százalék az elfogadók aránya. A kínai ismerőssel rendelkezők körében is 13 százalékponttal magasabb azok aránya, akik elfogadnának egy kínait akár családtagként azokhoz képest, akik nem ismernek kínait. Az afrikaiaknál még ennél is nagyobb arányban, 22 százalékponttal növeli az elfogadást az ismerős léte.

Az idegenek és a másság elutasításával foglalkozó elméletek szerint a kisebbségek elutasítása szokatlantól, az idegentől való félelmen, illetve ismerethiányon alapul, amelyet az ismertség feloldhat, vagy legalábbis csökkenthet.

A felnőtt magyarok alkotta reprezentatív mintában a megkérdezettek közül az általunk vizsgált külföldi csoportokból a legtöbben kínai ismerőssel rendelkeznek (minden negyedik megkérdezettnek van kínai ismerőse), míg a legkevesebben  afrikait ismernek: tíz válaszadóból egy ismer valamely afrikai országból érkezett bevándorlót. Arab ismerőse minden ötödik válaszadónak volt. Ezek az arányok nagyon magasak az országban élő és területileg Budapestre és néhány nagyvárosra koncentrálódó bevándorlók valós számához képest.

A migráns csoportok ismertségének magas arányából arra következtethetünk, hogy a válaszadók vélhetően nagyon laza, tág ismerősi körükön belül értelmezték a kérdést.A külföldi ismerősök száma összefügg a kérdezett iskolai végzettségével, korával, valamint település típusával.

Az iskolázottság növeli, a kor pedig csökkenti annak valószínűségét, hogy az ismerősök körében találunk külföldit. A településtípus is meghatározza a külföldi ismerős Akinek van kínai, arab vagy afrikai ismerőse, az elfogadóbb a láthatóan más külföldi csoportokkal kapcsolatban - derül ki a Tárki 2011-ben lekérdezett „Migráns esélyek és tapasztalatok” című, az Európai Integrációs Alapból finanszírozott kutatásából.

tolerancia afrikai ismerős külföldi TÁRKI arab
Kapcsolódó cikkek