Közélet

Bezárulnak a coffee shopok Amszterdamban

Május elsejétől jelentős szigorításokat léptet életbe a holland kormány, amelyek gyakorlatilag elzárják a marihuánát is értékesítő coffee shopokat a külföldiek elől.

Az új szabályozás szerint a jövő hónap elejétől kizárólag hollandiai állandó lakcímmel rendelkező vásárlókat szolgálhatnak ki a coffee shopok és őket is csak korlátozott számban, szigorú nyilvántartás mellett. A Le Figaro által ismertetett változás nyomán a külföldiek teljesen kiszorulhatnak a legálisan marihuánát értékesítő üzletekből.

Egy intézmény maximum kétezer, regisztrált ügyfelek szolgálhat ki, személyenként maximum 5 grammnyi marihuánával. Ezt a tevékenységet egyébként tilos reklámozni, mint ahogy más drogok forgalmazását is tiltja a törvény. A holland rendőrség a jövőben bármikor bekérheti a coffee shopok ügyfélkörének listáját és a napi látogatók nyilvántartását. A szabályozás először a három, Belgiummal határos tartományban lép életbe, majd 2013-tól az egész országban érvényes lesz. A szigorítás utolsó lépéseként 2014-től tilos 18 éven aluliak oktatásával foglalkozó intézmények 350 méteres körzetében a coffee shopok megnyitása.

 

 

Amszterdam marihuána szigorít coffee shop
Kapcsolódó cikkek