Közélet

Die Presse: A Schmitt-ügy újabb csapás az eddig is sújtott kormánynak

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap és a Berliner Zeitung baloldali lap beszámolt a Schmitt-ügyről, amelyről a Financial Times Deutschland című üzleti lap is írt pénteken.

FAZ: "Már a Fidesz is" bírálja a köztársasági elnököt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Schmitt-üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet csütörtöki szerkesztőségi cikkére utalva kiemelte, hogy "már a Fidesz is" bírálja a köztársasági elnököt, noha a párt kedden még azt közölte, hogy az ügyet lezártnak tekinti. Reinhard Olt, a Schmitt-től meg kell vonni a doktori címet című beszámoló szerzője megjegyezte: a köztársasági elnök "mostanáig nem látott okot a lemondásra", és a kisdoktori értekezését elemző bizottság szakvéleményében "saját álláspontjának megerősítését látta". 

Berliner Zeitung: Meglepetést okozott a Semmelweis Egyetem

A Berliner Zeitung a Magyar elnök elveszíti csalárd módon szerzett doktori címét címmel számolt be az ügyről röviden, megjegyezve, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése "meglepetés", mert a bizottság nem kérte a doktori cím megvonását.

A Financial Times Deutschland hírügynökségi beszámolón alapuló, a Magyar elnök elveszíti doktori címét című beszámolójában kiemelte, hogy az "Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló Magyar Nemzet a lemondást ajánlotta Schmittnek".

Presse: "drámai fordulat"

A Die Presse című vezető osztrák konzervatív napilap szerint a szakértői bizottság keddi jelentésében sok megfigyelő arra irányuló kísérletet látott, hogy mentőövet dobjanak az elnöknek. A csütörtöki "drámai fordulat" mutatja, tévedésnek bizonyult, hogy az ügy lekerült a napirendről. A jelek szerint most a Fidesz hajlik arra, hogy a lemondást sugallja az államfőnek - írta Peter Bognar. "Így vagy úgy, az ügy újabb csapás az EU-szankciók által már erőteljes csapásokat elszenvedő kormánynak" - jegyezte meg.

Der Standard: A végső döntés Orbán Viktor kezében van

A Der Standard, a vezető osztrák liberális lap szintén a Fideszen belüli véleményváltozásról ír, szembeállítva egymással Selmeczi Gabriella nyilatkozatát és a Magyar Nemzet írását. A végső döntés Orbán Viktor kezében van - írta a tudósító, Gregor Mayer, megjegyezve, hogy Schmittet 2010-ben Orbán Viktor kifejezett kívánságára emelte a fideszes parlamenti többség a legfőbb állami hivatalba. A szerző hozzátette: Orbán választása már akkor sem volt minden vitán felül álló a párton belül.

Kurier: Orbán az elnök sérthetetlenségét hangsúlyozza

A Kurier című lapot az államfő lemondást elutasító magatartása Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi német védelmi miniszterre emlékeztette:"Ő kitartó védekezése ellenére végül mégis lemondott, miután plágium miatt megvonták tőle a doktori címét". A kormánypárton belül is egyre hangosabb szemrehányások érik az általuk kinevezett államfőt, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben az elnök sérthetetlenségét hangsúlyozza - írta a lap.

plágium külföldi lapok lemondás Orbán Viktor diszertáció Schmitt
Kapcsolódó cikkek