Közélet

Schmitt: Bebizonyítom, hogy le tudom tenni a PhD-t

A miniszterelnök Schmitt Pálra bízza, lemond-e - ez derült ki Orbán Viktor Kossuth Rádiónak adott interjújából. A köztársasági elnök ma délelőtt lemondta a mai napra tervezett programjait és az esti híradó után nyilatkozik.

Arra a kérdésre, hogyan reagál a történtekre, Schmitt Pál úgy válaszolt, köztársasági elnökként örül annak, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Arra a kérdésre, marad-e köztársasági elnök, úgy válaszolt, a doktori dolgozat megírása nincs összefüggésben a pozíciójával. Amikor a legjobb tudása szerint megírta a dolgozatát, már a MOB elnöke volt és olimpiai bajnok. Hozzátette: az egyetem húsz évvel ezelőtt elfogadta a doktori disszertációját, akkor az volt a szokás, hogy a dolgozat végén tüntetik fel a bibliográfiát. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy a bírák jóváhagyták dolgozatát, amelyet három órán keresztül védett meg és nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát.

A köztársasági elnök kifogásolta, hogy a SOTE gyorsított eljárásban, a megkérdezése nélkül folytatta le eljárást doktorijával kapcsolatban, holott több ezer éves jog, hogy a másik felet is meg kell hallgatni. Elmondta, hogy kész arra, hogy tovább küzdjön és be fogja bizonyítani, hogy a mai feltételek mellett is képes megszerezni a PhD fokozatot. Hozzátette: a köztársasági elnököt ne lehet perelni, ezért ő sem perel majd a személyét ért támadások miatt.

A miniszterelnök reggel az MR1 Kossuth Rádióban megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a köztársasági elnök személye szent és sérthetetlen, ezért a kormányfő nem nyilváníthat véleményt a kérdésben. Pontosan ugyanez a nyilatkozta ma reggel Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szájából is elhangzott. Szijjártó a TV2 Mokka című reggeli műsorában arra a kérdésre, hogyan minősíti az ügy kirobbanásakor tett megjegyzését, miszerint az ügy "bulvár kacsa", a szóviő úgy fogalmazott: egyel hátrébb lépne.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tegnap 33 igen és 4 nem szavazat mellett döntött úgy, hogy az államfő nem tarthatja meg a doktori címét, miután bebizonyosodott, hogy a disszertációjából legalább 180 oldal fordítás - jelentette be Tulassay Tivadar, az egyetem rektora.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy Schmitt köztársasági elnök maradhat-e; az államfő a bejelentés pillanatában épp repülőn ült Szöulból Budapestre tartva. A kormány tagjai lemondták minden csütörtöki nyilvános szereplésüket, a kecskeméti Mercedes-gyáravatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is kitért a Schmitt sorsát faggató kérdések elől.

Schmitt Pál doktori
Kapcsolódó cikkek