Közélet

Már az iskolapadban vállalkozásra tanítanak

A legtöbb európai ország egyre nagyobb mértékben támogatja a vállalkozói készségek fejlesztését – áll az Európai Bizottság jelentésében.

Nyolc ország (Dánia, Észtország, Litvánia, Hollandia, Svédország, Norvégia, Wales és Belgium flamand része) egyedi stratégiákat indított a vállalkozói készségek fejlesztésének előmozdítására. Tizenhárom állam (Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Finnország, Görögország, Magyarország, Izland, Liechtenstein, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Törökország) beépítette azt az élethosszig tartó tanulásra, a fiatalokra, illetve a növekedésre vonatkozó nemzeti stratégiáiba. Az európai országok fele jelenleg oktatási reformot hajt végre, amelyeknek része a vállalkozói készségek fejlesztésének előmozdítása.

Az alsó fokú oktatási program a vizsgált országok kétharmadában kifejezetten hangsúlyozza a vállalkozói készségek fejlesztésének a szerepét. Bár a vállalkozói készséget nem oktatják külön tantárgy keretében, az országok fele olyan tanulási célokat is meghatározott, amelyek kapcsolódnak a vállalkozói attitűdökhöz és készségekhez, mint például a kezdeményezőkészség, a kockázatvállalás és a kreativitás.

Az országok felének középfokú oktatásában a vállalkozói készség a kötelező tantárgyakba, mint például a gazdaság- vagy társadalomtudományokba integrálva jelenik meg. Litvániában és Romániába a vállalkozói készség különálló, kötelezően oktatandó tantárgy. A gyakorlati vállalkozói készségeket négy ország (Litvánia, Románia, Liechtenstein és Norvégia) határozta meg.

További részletek a Világgazdaságban.

középfokú alapfokú oktatás vállalkozás
Kapcsolódó cikkek