Közélet

A Libération az antiszemitizmussal flörtölő magyar kormányról

Igazoltan rasszista és antiszemita eredetű teszt címmel közölt jegyzetet pénteken a Libération című francia baloldali napilap annak a magyarországi laborvizsgálatnak a kapcsán, amellyel egy a Jobbikba belépni szándékozó férfi azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök.

Az ügy részletes ismertetése után a lap úgy vélte, hogy "már semmi nem meglepő Magyarországon, ahol minden megvásárolható, még egy doktori értékezés is".

A cikkíró Florence La Bruyere ugyanakkor megjegyezte, hogy - miután a sajtó azon tévedésen alapulva nagyította fel az ügyet, hogy a tesztet kérő férfi jobbikos képviselő - az Egészségügyi Tudományos Tanács feljelentést tett, az állítólagos géntesztet végző Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. a honlapján fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használják fel, s a Jobbik pedig jelezte, hogy semmi köze a tesztet kérő illetőhöz. 

"Az incidens nem is annyira a Jobbik előretörésére világít rá, a párt támogatottsága stabil, hanem az általa felvetett gondolatok társadalmi elfogadottságának növekedésére. Ez pedig a hatalmon lévő populista jobboldalnak tudható be, amely nem habozik rehabilitálni szélsőjobboldali figurákat és flörtölni az antiszemitizmussal" - írta a Libération.

doktori rasszizmus Magyarország
Kapcsolódó cikkek