Közélet

Ettől féltünk: Moszkva és Peking erősíti a katonai együttműködést

Miután az Egyesült Államok közölte, hogy emeli a Csendes-óceáni térségben szolgálatot teljesítő hajók számát, az orosz kormány is bejelentette, hogy erősíti katonai kapcsolatait Kínával.

Vlagyimir Putyin elnök egy pekingi biztonsági csúcstalálkozón beszélt a harcászati szövetség megerősítéséről, az orosz elnök az esemény kapcsán találkozik Hu Csin-tao kínai elnökkel. Putyin utalt a közelmúltban a Sárga-tengeren végrehajtott orosz-kínai katonai gyakorlatra és hangsúlyozta, hogy folytatni fogják a hasonló akciókat. Az áprilisban végrehajtott hatnapos hadgyakorlaton négy orosz és tizenhat kínai hadihajó vett részt, a két ország hadereje többek között a tengeralattjáró-támadások elhárítását is gyakorolta.

Ugyanakkor a Reuters idézi azt a Putyin nyilatkozatot, miszerint nyitott és az esélyegyenlőségre épülő katonai szövetséget építenek a Csendes-óceáni térségben, betartva a nemzetközi jogot. A lépés vélhetően az amerikai hadvezetés bejelentésére adott reakció, Leon Panetta védelmi miniszter a hétvégén jelentette be, hogy a jelenlegi 50-ről az évtized végére 60 százalékra emelik a térségben állomásozó amerikai hadihajók arányát a teljes flottát tekintve. A USS Enterprise közeljövőben aktuális nyugdíjazásával eközben átmenetileg ötre csökken a régióban szolgálatot teljesítő amerikai anyahajók száma, 2015-től azonban ismét hat anyahajó cirkál majd a Csendes-óceánon, a flotta a USS Gerald R. Ford anyahajóval egészül ki.

Mint hogy a Dél Kínai-tenger egyes részeinek hovatartozását több ország is vitatja és Kína katonai jelenléte aggasztja a szomszédait, a mostani bejelentés csak fokozhatja a helyzetet.

katonai együttműködés Putyin
Kapcsolódó cikkek