Közélet

Emberi kéz okozta a fukusimai atomkatasztrófát

A japán parlament tényfeltáró bizottsága csütörtökön hozta nyilvánosságra jelentését, a dokumentumban azt írják, noha a katasztrófát a 2011. március 11-i földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert „emberi kéz” okozta.

A vizsgálóbizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, és a következményeit hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna. „Az atomerőmű nem volt képes arra, hogy ellenálljon egy erős földrengésnek, sem pedig szökőárnak” - állapította meg a testület, amely az atomerőművet üzemeltető vállalatot, a TEPCO-t és az atomipart felügyelő kormányszerveket tette felelőssé a balesetért.
„A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonsága érdekében” – írták.


Egy korábbi – előzetes – jelentésben a parlamenti bizottság bírálta a TEPCO-nak a baleset utáni első napokban tett intézkedéseit, és megállapította, hogy a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi történik az erőműben. A parlamenti jelentés ellentmond a TEPCO tavaly év végi vizsgálatának. Az üzemeltető megállapítása szerint az atombalesetet a szökőár okozta, mert az általa keltett hullámok - amelyek elérték a 15 méteres magasságot - nagyobbak voltak minden, erős földrengések esetére készített becslésnél. Az atomerőműben három reaktorban is leolvadt a reaktormag, több tízezer embert kellett elköltöztetni otthonából.

MTI-->

atomkatasztrófa Fukusima
Kapcsolódó cikkek