Közélet

Össztűz alatt Románia - Bekeményíthet az EU

Széles körű nemzetközi bírálatokat, illetve a lej euróval szembeni mélypontját eredményezte, hogy pénteken a korábban több demokratikus intézményt ellenőrzésük alá vonó kormánypártok felfüggesztették tisztségéből Traian Basescu államfőt

„A romániai belpolitikai összeütközések miatt sérülhetnek az EU alapvető értékei, és ez akár Bukarest további uniós integrációját is megkérdőjelezheti” – ezt mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tegnapi számában a német külügyminiszter minden bizonnyal Bukarest schengeni tagságot célzó törekvéseire utalva. Guido Westerwelle megjegyzése azután hangzott el, hogy pénteken a román parlament két házának együttes ülésén megszavazták Traian Basescu államfő felfüggesztését.


A kormányzó – a szociáldemokrata és a liberális párt összefogásából létrejött – Szociálliberális Szövetség (USL) azért kezdeményezte a voksolást, mert szerinte az ellenzéki Demokrata Liberális Párthoz (PDL) kötődő államfő megsértette az alkotmányt, amikor kisajátította a miniszterelnök feladatkörét a PDL vezette Boc-kormány idején.

A parlament a szavazás után azonnal ki is jelölte a felfüggesztett elnök menesztéséről döntő népszavazás időpontját, július 29-ét. A kormány, hogy bebiztosítsa Basescu eltávolítását, rendelettel módosította a népszavazási törvényt, így már csak a választáson részt vevők több mint felének szavazata is elegendő lesz Basescu menesztéséhez. A szociáldemokratákhoz közel álló IMAS közvélemény-kutató tegnap közölt felmérése szerint a választók csaknem kétharmada Basescu leváltására szavazna.

A kormányzó USL múlt hét keddjén már eltávolította a parlament két házának ellenzéki elnökét is, illetve aznap leváltotta az ombudsmant, valamint saját embereit helyezte a közszolgálati televízió és rádió elnöki székébe. Emellett az USL vezetői többször is utaltak arra, hogy lecserélnék az alkotmánybíróság tagjait.

Brok államcsínyt emleget

Az Európai Parlament külügyi bizottságának német elnöke államcsínynek nevezte a Basescu román államfő felmentésére indított eljárást. Elmar Brok a Deutschlandfunk német rádiónak hétfőn nyilatkozva kijelentette: "ez államcsíny, ilyet még nem éltem meg olyan országban, amely magát demokráciának nevezi. A német politikus szerint ez nem más, mint az alkotmány megszegése Romániában, amely az elveibe ütközik. A szocialistákból és a liberálisokból álló román kormánykoalíció eljárása sérti az olyan európai értékeket, mint a jogállamiság és a demokrácia. Brok határozott reagálást követelt az Európai Uniótól.

A romániai fejlemények miatt nem csak Berlinből érkeznek aggódó hangok. Az amerikai külügyminisztérium szerint a NATO-tagországban veszélybe került a hatalmi ágak szétválasztásának elve, az Európa Tanács pedig megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak az államfő leváltását célzó eljárás.

A bukaresti kormány intézkedései mellett nem ment el szó nélkül Brüsszel sem. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken a parlamenti szavazás előtt telefonon beszélt Victor Ponta kormányfővel azon lépések miatt, amelyek Brüsszel szerint „korlátozhatják olyan független intézmények tényleges hatáskörét, mint az alkotmánybíróság”. A bizottság közölte: Ponta csütörtökön Brüsszelbe érkezik, hogy Barrosóval megvitassák a romániai fejleményeket.
Az események a lej árfolyamára is hatással voltak, amely történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben. Piaci elemzők szerint a változó politikai helyzetben kétségessé válhat, hogy Bukarest betartja-e a tavaly márciusban felvett ötmilliárd eurós IMF–EU-hitelért cserébe tett vállalásait.

Románia államcsíny basescu román
Kapcsolódó cikkek