Nikiforosz Diamandurosz EU-ombudsman szóvivője a Reutersnek elmondta: a megbízott annak jár utána, vajon az olasz szakemberre G30-tagsága összefér-e jegybankelnöki pozíciójával.

Az úgynevezett harmincak rendszeresen találkoznak egymással, állami és magánbankok magas rangú képviselőivel, valamint tudósokkal. A Draghi elődje, Jean-Claude Trichet által vezetett csoport tagja többek között Mervyn King, a Bank of England elnöke és a Fed volt vezetője, Paul Volcker is.

A vizsgálat a Corporate Europe Observatory bejelentése alapján indult meg. Az átláthatóságért küzdő, az uniós lobbiszervezeteket vizsgáló csoport szerint a Group of 30 gyakorlatilag egy a magánbankok érdekérvényesítéséért küzdő lobbiszervezet, ami kizárná az EKB elnökének tagságát. A frankfurti testületnek októberig kell választ adnia az ombudsmannak, azt mindenesetre már jelezte a szervezet, hogy elutasítja az etikai vétség és az összeférhetetlenség vádját.

Mario Draghi ezen kívül is nehéz hétnek néz elébe, hiszen az EKB vezetése csütörtökön vitatja meg a szükséges válságkezelő lépéseket. Draghi magasra tette saját maga számára a lécet, amikor a múlt héten kijelentette, hogy az EKB kész bármit megtenni az euróövezet megmentése érdekében, miközben a nagyhatalmú német központi bank továbbra is vonakodik a fiskális enyhítésétől.