Közélet

Cséfalvay: Európa vegye komolyabban munkaerő-piaci problémáit

Cséfalvay Zoltán szerint a megszorítás vagy növekedés közötti választásról szóló elvont és meddő vita uralja a brüsszeli dialógust, miközben figyelmen kívül marad a munkahelyteremtés nehezebb és gyakorlatiasabb feladata.


    A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Financial Times brit üzleti napilap felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó blogjában pénteken közölt vendégcikkében úgy fogalmaz: Brüsszelben sokszor elfelejtik azt az egyszerű gazdasági törvényszerűséget, hogy a költségvetési stabilitás elengedhetetlen feltétele az egészséges gazdasági növekedésnek. Az elkövetkező hónapokban kulcsfontosságú az európai gazdaságok számára, hogy egyetértés szülessen abban, hogy a politikusoknak el kell kezdeniük  komolyabban venni a munkahelyteremtést - teszi hozzá.
    Emlékeztet: "kétszer annyi - 25 millió - az állástalanok száma az Európai Unióban, mint az Egyesült Államokban, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg". Az arány Spanyolországban megközelíti a 25 százalékot.


    "Ahogy egyre több európai állam szembesül a recesszióval és a növekvő munkanélküliséggel, világossá válik, hogy azonnali cselekvésre van szükség" - fogalmaz az államtitkár. Az efféle lépésekre friss példa a magyar kormány által a törvényhozás elé terjesztett munkahelyvédelmi akcióterv - írja Cséfalvay Zoltán.
    A kormány törvényjavaslatát ismertetve írja: a program két pilléren nyugszik. Egyrészt tartalmazza a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését a munkanélküliségnek leginkább kitett alkalmazottak esetében, másrészt pedig csökkenti a magánvállalkozók és a kisvállalatok adminisztratív és adóterheit.
    A politikus kiemeli: az erősen polarizált magyar politikai viszonyok ellenére a kormány akciótervét több párt támogatja. Továbbá, míg a kormány számításai szerint legalább 1 millió ember számára teremt kedvezőbb feltételeket az intézkedéscsomag, a független GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint mintegy 1,2 millió foglalkoztatott - minden harmadik magyar dolgozó - fog jobban járni a lépések közvetlen hatásai miatt.


    Emlékeztet: a 10,8 százalékos magyar munkanélküliségi ráta nagyon közel van az átlagához. Az elmúlt időszakban tapasztalt kedvező fejlemények ellenére azonban az 57,2 százalékos foglalkoztatottsági arány nagyon alacsony európai összevetésben.
    Az államtitkár szerint a jobbközép kormány átfogó, a hagyományos kínálati oldali reformokat tartalmazó csomagot vezetett be 2010 óta. Kifejti: az intézkedések között vannak, amelyek a munkaerőpiacot teszik rugalmasabbá, illetve olyanok, amelyek a német rendszeren alapuló duális gyakornoki rendszert segítik elő. Az alacsony szintű, egykulcsos személyi jövedelemadó pedig a munkavállalási hajlandóságot serkenti - írja az államtitkár.
    A munkahelyvédelmi akcióterv ezekhez a reformokhoz keresleti oldali elemet párosít, amely kiegyensúlyozottabb, átfogóbb stratégiához vezet - írja Cséfalvay Zoltán.

 

MTI-->

munkanélküliség cséfalvai munkahelyvédelmi akcióterv
Kapcsolódó cikkek