Közélet

NGM: Egy nyerőgép legalább 10 család életét tette tönkre

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint minden alapot nélkülöz a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon becslése, amely szerint mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani a pénznyerő automaták üzemeltetését a játékkaszinókra korlátozó parlamenti döntés miatt.

Az NGM szerdai közleménye szerint a szerencsejáték szövetség tavalyi adatokra hivatkozik, amikor a jelenleginek még kétszerese volt a nyerőgépekre kiadott engedélyek száma, másrészt azt a "képtelenséget" feltételezi, hogy egy nyerőautomata átlagosan csaknem 10 munkahelyet tart fenn.

"A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy egy nyerőgép legalább 10 család életét tette tönkre" - hangsúlyozza az NGM. A minisztérium hozzáfűzi: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbbi adatai szerint 2012. október elsején országosan 4.520 pénznyerő automatára kiadott engedély volt. Az automatákat mintegy 600 magyarországi vállalkozás üzemelteti, döntő többségükben nem főprofilú játéktermekben, hanem különböző vendéglátóhelyeken kiegészítő szolgáltatásként. Ezeken a szórakozóhelyeken átlagosan 4-6 automata működik - olvasható a közleményben.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy a vendéglátóhelyek az intézkedés hatására nem szüntetik be tevékenységüket, hanem valószínűsíthetően más jellegű szórakozási lehetőséggel pótolják majd a pénznyerő automatákat.

játékgép NGM nyerőgép
Kapcsolódó cikkek