Közélet

Oszkó: Kósa elismerte, hogy korlátozná a választójogot

Oszkó Péter szerint Kósa Lajos gyakorlatilag elismerte, hogy a választási regisztrációval az általános választójogot szeretnék korlátozni.

Kósa Lajos az ELTE jogi karán szerda délután rendezett vitán a kétes módon szavazásra bírt, politikailag nem tudatos szavazók emlegetésekor arról beszélt, hogy Magyarország népességén nem lehet  egyhamar változtatni: adottság, hogy egymillió embernek nincs meg a 8 általánosa, még többen pedig funkcionális analfabéták – tudósított az Origo.

Véleménye szerint a 2002-es választást a visszaélések döntötték el a szocialisták javára, és azok a 2006-os eredményt is befolyásolták. Hozzátette: a most javasolt változtatások – mindenekelőtt a feliratkozás – meggátolják majd a láncszavazást, valamint azt, hogy "gulyást osszanak a cigánysoron vagy bárhol" a szavazás napján.

Oszkó Péter szerint azzal, hogy Kósa Lajos azzal érvelt a választási regisztráció mellett, hogy ezzel lehet tanulatlan választókat elzárni a szavazástól, amivel egyszersmind elismerte, hogy a szabályozás célja az általános választójog korlátozása és szavazók távoltartása. A volt pénzügyminiszter Facebookra kommentárjában azt is állította, hogy kiderült az is: fogalma sincs a jogszabályról, amit maga is megszavazott, nem ismeri megfelelően a rendelkezéseit.

 

regisztráció Kósa Lajos választás Oszkó
Kapcsolódó cikkek