Közélet

Kínai pártkongresszus: tiszta kormányt akarnak

Kína folytatni fogja a politikai szerkezet reformját, a demokrácia kiszélesítését, amelynek része a demokratikus választás, a jogok és a szabadság biztosítása - hangoztatta egyebek mellett csaknem másfél órás beszámolójában Hu Csin-tao, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára a párt XVIII. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön.

Az államhatalmat az embereknek kell gyakorolniuk - húzta alá elsőként Hu, amikor a demokrácia bővítésének programját pontokba szedve részletezte. Elmondta: tökéletesíteni kell a konzultációkra épülő demokratikus intézményrendszert, vagyis a civil szervezeteket is bevonó népfrontszerű kapcsolatokat és a "közösségi szintű" demokráciát, amivel például a lakóközösségekre, a munkahelyi közösségekre, az önkormányzatokra utalt. A KKP mindezt a helyi pártszervek vezetésével képzeli el.

"Soha sem fogjuk lemásolni a nyugati politikai rendszert" - erősítette meg ezúttal is a kínai álláspontot a főtitkár.

Elhangzott: Kína növelni fogja a közösségi szintű képviselet arányát a helyi törvényhozásokban, egyben csökkentik a párt és a kormányzati apparátus tagjainak számát. A helyi népi gyűlések összekötő hivatalokat fognak nyitni, hogy tagjaik közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek az emberekkel.

A pártfőtitkár hangsúlyozta a törvényekre alapozott kormányzást, amelyben mindenki egyenlő, a törvényszegőket pedig felelősségre vonják. A vezetőknek "mind gondolataikban, mind tevékenységükben" szem előtt kell tartaniuk a törvényeket. A hatalomban senki sem helyezheti magát a törvények fölé - szögezte le Hu, és a tapssal kísért "parancsolatot" később más formában is megismételte, amikor a korrupció elleni határozott fellépés szükségességéről beszélt.

A vezetőket szigorú önfegyelemre intette, és kilátásba helyezte családjuk és beosztottjaik szigorúbb ellenőrzését. A "tiszta kormány" kifejezést többször is használta. Hu külön is kiemelte a hatalom ellenőrzésének tökéletesítését, az igazgatás intézményei, hivatalai létszámának a csökkentését, a nagyobb átláthatóság megteremtését.

"Ha nem leszünk képesek ezt a kérdést jól kezelni, az végzetesnek bizonyulhat a párt számára, az összeomlását eredményezheti, és az állam bukását okozhatja" - jelentette ki a korrupcióra utalva.

pártkongresszus korrupció
Kapcsolódó cikkek