Közélet

Libanon is felkerült a kormánylistára

Az energiaszektor, a környezetvédelem és a mezőgazdaság területén lát lehetőséget a magyar és a libanoni kormány a két ország közötti üzleti együttműködés elmélyítésére - közölte Orbán Viktor miniszterelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Parlamentben tárgyalt libaboni partnerével.

Nadzsíb Mikáti hangsúlyozta, országa nagyon fontos szerepet játszik abban a "viharban, amely a közel-keleti térséget jelenleg átszeli".

Orbán Viktor a közös tájékoztatón kiemelte: a magyar kormány különösen értékesnek tartja azt a demokratikus politikai gyakorlatot, amelyet Libanonnak sikerült kialakítania. Libanon ugyanis egy rendkívül bonyolult helyzetben európai mércével mérve is teljesen demokratikus, a vallás- és szólásszabadságot, valamint az emberi jogokat mélyen tisztelő politikai rendszert hozott létre - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kabinet külpolitikai tervei és a libanoni kormányzat elgondolásai között teljes a véleményazonosság.

Kijelentette azt is, hogy a magyar kormány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja azt a politikát, amelyet Libabon folytat annak érdekében, hogy a saját szuverenitását, politikai rendszerét fenntartsa, és békés szerepet játsszon a térségben.

A keddi budapesti megbeszélésről szólva a kormányfő elmondta: főképp gazdasági kérdésekről tárgyaltak, és azt vizsgálták, hogy a két kabinet hogyan tudja kedvezőbbé tenni Magyarország és Libanon együttműködését az üzleti közösségeknek. Az együttműködés elmélyítésére alkalmas területek között említette az energiaszektort, a környezetvédelmet és az agráriumot. E területeken szerinte már a következő évben előrelépésre lehet számítani.

Orbán Viktor emellett beszámolt arról, hogy egy partnerségi ösztöndíj-megállapodás keretében a jövő évtől kezdődően százas nagyságrendben érkezhetnek libanoni diákok magyar egyetemekre, és fordítva, magyar hallgatók libaboni felsőoktatási intézményekbe.

A két miniszterelnök megállapodott abban is, hogy jelentősen könnyítik a vízumhozzáférés lehetőségét a libanoni állampolgároknak.

orbán-kormány vízumkönnyítés Libanon
Kapcsolódó cikkek