Közélet

Sarkozy egyelőre megúszta a vádemelést

Tizenkét órás kihallgatása után nem emelt vádat Nicolas Sarkozy ellen az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozását vizsgálja.

A volt köztársasági elnököt úgynevezett "jogi képviselővel rendelkező tanú" státuszba helyezte a Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonya, a l''Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnője pénzügyeinek vizsgálatával megbízott bíró. Ez a jogállás átmenetet jelent a gyanúsított és az egyszerű tanú státus között.

Hírmagyarázók szerint ez azt jelenti, vannak arra utaló jelek, hogy Sarkozy törvényt sértett, de nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy meggyanúsítsák. Az ügyben folytatódik a nyomozás, de a jelen helyzet szerint Sarkozynek nem kell bíróság elé állnia. Sem a volt elnök, sem jogi képviselője nem kívánta kommentálni az ügyészség döntését. 

Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, aki később pénzügy-, majd munkaügyi miniszter lett. A politikus ellen már februárban vádat emelt a bordeaux-i ügyészség "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás" címén, amiért feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást. 

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat. 

Az ügyben az a gyanú is felmerült, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó több francia politikus választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg. A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. Az ügyészség ezért azt is vizsgálja, hogy Sarkozy kaphatott-e ilyen borítékot.

Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampány során. Azt viszont nem tagadta, hogy az adott időszakban járt a milliárdosnál és az ügy több szereplőjével is kapcsolatban állt. Utóbb az is kiderült, hogy elnökként az ügy kivizsgálásával 2010 novemberéig megbízott nanterre-i főügyésszel nyolc alkalommal titokban találkozott.

kampányfinanszírozás Bettencourt Eric Woerth Nicolas Sarkozy
Kapcsolódó cikkek