Közélet

A felvételi biztosan marad

A keretszámok eltörlésével nem változik a felvételik rendszere, így a diákok abból a tantárgyból érettségizhetnek, amelyből eddig készülhettek – jelentette ki Hoffmann Rózsa tegnap. A Rektori Konferencia elnöke szerint az állami, a vállalati és a magánfinanszírozás egyensúlyát kellene megteremteni. „A felsőoktatás finanszírozási gondjait meg kell oldanunk, ám a folyamatos, öt év alatt bekövetkezett 40 százalékos állami támogatáscsökkentés már nem kezelhető a korábbi formulák szerint” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

Elégedetten távozott a tegnapi Fidesz-KDNP frakcióülésről Hoffmann Rózsa. „Meglódulhat a jelentkezők száma erre a hírre, hogy nem lesz keretszám, és aki majd vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni, az ingyen tanulhat” – mondta tegnap az államtitkár az ülés után Orbán Viktor hétvégi bejelentése kapcsán. E szerint a korábbiakkal ellentétben mégsem lesznek felsőoktatási keretszámok, 240 pont felett mindenkinek állja a képzését az állam. Az államtitkár hangsúlyozta: a felsőoktatási felvételi eljárás nem fog megváltozni, így a diákoknak abból a tantárgyból kell majd érettségizniük, amelyből eddig készültek. A felvételi eljárás pontszámítási módszere sem fog változni – tette hozzá Hoffmann.

Az államtitkár a további részletekre nem kívánt kitérni, mert – mint mondta – még zajlik a jogalkotói munka, a kormány pedig szerdán dönt. „A felsőoktatás finanszírozási gondjait meg kell oldanunk, ám a folyamatos, öt év alatt bekövetkezett 40 százalékos állami támogatáscsökkentés már nem kezelhető a korábbi formulák szerint” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Mezey hangsúlyozta: „a felsőoktatás kiváló az egyén és a társadalom számára egyaránt, ezért inkább növelnünk, semmint csökkentenünk kellene a ráfordításokat. Megbocsáthatatlanul félrevezetik a döntéshozókat és a magyar családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat olyan szakokon, amelyekre nincsen kereslet a munkaerőpiacon.

Ezzel szemben bármilyen diplomásnak többször nagyobb az elhelyezkedési esélye a munkaerőpiacon, mint az alacsonyabb végzettségűeknek. A diplomásoknak magasabb az elérhető keresete és az általuk befizetett adóból nagyobb az állam bevétele” – fogalmazott lapunknak a rektor.

Mezey Barna szerint a helyzet megoldása érdekében meg kellene találni az állami, a vállalati és a magánfinanszírozás megfelelő arányát és a finanszírozás technikáit és logikáját. „Arra kell figyelni, hogy ez nagyon összetett rendszer, amelynek csak egyik, bár nagyon fontos eleme a hallgatói részösztöndíj, az önköltség vagy a keretszám ügye, de érdemesebb átfogóan foglalkozni a felsőoktatás finanszírozásának kérdésével. Minden rendszer mindig javítható, így a magyar felsőoktatás rendszere is, remélhetőleg közösen megtaláljuk a megfelelő hatékonyságnövelő megoldásokat” – tette hozzá a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Rogán: a diákok azt hitték, fizetniük kell

Rogán Antal arra számít, hogy a tervezett új rendszerben több diák tanulhat majd ingyen, mint korábban. A politikus ezt a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón mondta. A tanácskozáson Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatta a frakciót a felsőoktatás jövő évi működésével kapcsolatos kormánydöntés elveiről. Hozzátette: az ülésenvilágossá vált, hogy a kormányzat meghallotta, megértette és eloszlatta a diákok félelmeit, amelyek azon alapultak, hogy azt gondolták, jövőre fizetniük kell a felsőoktatási tanulmányokért.

Rogán hozzátette: 2013-ban senkinek nem kell fizetnie felsőoktatási tanulmányaiért, aki az adott karra vonatkozó ponthatárt eléri. Az állami támogatást pedig csak akkor kell visszafizetni, ha valaki nem fejezi be tanulmányait, vagy nem idehaza vállal munkát.

Rogán hozzátette: 2013-ban senkinek nem kell fizetnie felsőoktatási tanulmányaiért, aki az adott karra vonatkozó ponthatárt eléri. Az állami támogatást pedig csak akkor kell visszafizetni, ha valaki nem fejezi be tanulmányait, vagy nem idehaza vállal munkát. -->

hallgató egyetem keretszám felsőoktatás rektor
Kapcsolódó cikkek