Közélet

Nem ússzák meg az orvosok: itt a díjemelés

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos küldöttközgyűlésén hosszas vita alakult ki a tagdíjemelés miatt - mondta Éger István, a MOK elnöke az MTI-nek, kifejtve: mivel az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre a tagdíj kérdésében, e tekintetben nem volt tétje a szombati napnak, januárban emelkedik a kamara tagdíj.

Az Index pénteken írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK. A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi többletbevételt jelenthet majd.

A Magyar Rezidens Szövetség erre reagálva felszólította a MOK szombaton ülésező országos küldöttközgyűlését: akadályozza meg a kamarai tagsági díj "botrányos mértékű" emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót.

A Kasszaorvosi Szervezet szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a jelenlegi helyzetben nem támogatják a kamarai tagdíjemelést, inkább lemondanának az orvosi kamara nyomtatott lapjáról.

Éger István az MTI-nek leszögezte: a kamarai tagdíj emelésének tényéről az erre feljogosított testület már nyáron, mértékéről pedig ősszel döntött. A mostani küldöttközgyűlésnek nem volt arra mandátuma, hogy ezt vitassa. Kifejtette: gazdasági kérdésekben a kamara fennállása óta, soha nem volt érdemi döntéshozó az országos küldöttközgyűlés. Egyedül a köztestület alapítványának támogatásáról döntenek. Ennek mértékét a közgyűlés szombati döntése értelmében ötszörösére emelték - mondta Éger István.

A MOK fennállásának első tíz évében a tagdíj a háromszorosára emelkedett - mondta Éger István, hozzátéve, hogy az elmúlt csaknem 10 évben duplájára saccolható inflációs veszteség miatt még nagyobb mértékű bevétel pótlásra lenne szükség. A köztestület intenzív és hatékony gazdálkodásának köszönhető, hogy ezt csak részlegesen kívánják tagdíjemeléssel fedezni.

Éger István szólt arról is, hogy a köztestületi újságjuk az Orvosok Lapja nem viszi csődbe a kamarát, vagy anyagi romlásba. Ráadásul mint kiemelte, amióta a köztestület maga működteti a lapot, annak költségei egyre csökkennek. A MOK elnöke arra is kitért, hogy az orvosok körében szeptemberben végeztek egy reprezentatív felmérést a lap megítéléséről, s a válaszadók nagy többsége elégedett volt a lap tartalmával.

A MOK elnöke elmondta, hogy az országos küldöttközgyűlésen tartott elnöki beszámolója után a tagdíjemelésről, a kamara általános működéséről és egyéb ügyekről mintegy háromnegyedórás "jelentős és értékes vita" bontakozott ki. Mindezt követően az országos küldött közgyűlés jelentős többséggel, 86 százalékos támogatással elfogadta elnöki beszámolóját. A küldöttek mindössze 9 százaléka voksolt nemmel, míg néhányan tartózkodtak - mondta Éger István.

Éger István orvoskamara MOK
Kapcsolódó cikkek