Közélet

Rezidensek: ne legyen botrányos emelés

A magasabb tagdíjfizetés helyett inkább lemondaná az orvosi kamara lapját a Kasszaorvosi Szervezet, amely az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, a jelenlegi helyzetben nem támogatják a kamarai tagdíjemelést.

A szervezet szerint az Orvosok Lapjának előállítási és terjesztési költségeinek megspórolása is megtakarítást jelentene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) számára. Mint írták: a Kasszaorvosi Szervezet csatlakozik a Magyar Rezidens Szövetség felszólításához: a MOK vezetésétől a kamarai tagok számára átlátható és részletes pénzügyi beszámolót, valamint takarékos gazdálkodást várnak el.

Az Index pénteken írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK. A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi többletbevételt jelenthet majd.

A hírportál információi szerint kamarai körökben nem az emelés keltett visszatetszést, hanem a módja. A MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek - jegyezte meg az Index.

Éger István, a MOK elnöke a portálnak úgy nyilatkozott: a tagdíjemelésről szóló döntés jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely a Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását. A kamara elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a testület tagjai tulajdonképpen a saját fizetésük emeléséről döntenek. Éger István azt mondta: "a tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak".

A Magyar Rezidens Szövetség erre reagálva felszólította a MOK szombaton ülésező országos küldöttközgyűlését: akadályozza meg a kamarai tagsági díj "botrányos mértékű" emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót.

Éger István rezidens szövetség kamarai tagdíj MOK
Kapcsolódó cikkek