Közélet

Miért a kommunikáció szakra kell a legtöbb pont? – Válaszolt az EMMI

„A tavalyi évben is bekerült a kommunikáció és médiatudományi szak a tíz legnépszerűbb alapszak közé. Több mint ötezer diák jelölte meg, közülük mintegy kétezren első helyre sorolták a szakot, így szükséges volt a 470 pontos határ megállapítása” – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága arra a kérdésükre, miért ezen a szakon a legmagasabb a támogatott képzés ponthatára.

Az EMMI szerint az eredetileg 16 nem támogatott szakra az elmúlt évek felvételi eredményei, azaz a felvett jelentkezők pontszámai alapján határozták meg a ponthatárt.

Brutális ponthatárokat jelentett be Balog az eredetileg fizetős szakokra

Az EMMI tavaly karácsony előtt azt közölte, hogy 16 szak – többek között az összes gazdasági és a jogászképzésben – csak önköltséges formában indul. A diákok tiltakozása nyomán azonban Balog Zoltán egyeztetésre hívta a HÖOK-ot, és a héten megállapodtak arról, hogy minden szakon lesz államilag finanszírozott hely.

Az EMMI-től azt is megkérdeztük, hány államilag támogatott helyre számítanak összességében a 16 érintett szak esetében. „A kormány törekszik arra, hogy a fenti szakokon a 240 pontot elérő, vagy meghaladó elsőhelyes jelentkezők 10–20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet” – írta az EMMI. Hozzátették, az intézményi kapacitások nagyságrendje január 31-én lesz végleges.

A gazdasági szakokra 460 körüli pontszámmal lehet bekerülni államilag finanszírozott képzésre. Jogász szakra 465 pontot kell gyűjteni, ha valaki nem szeretne fizetni.
 
„A magasnak ítélt előzetes pontszám a 16 szakra csak a magyar állami ösztöndíjas hallgatókra vonatkozik, az önköltségesekre nem” – válaszolta lapunknak az EMMI arra a felvetésünkre, nem fordulhat-e elő, hogy több intézménybe csak igen kevés diákot vesznek majd fel.

„Amennyiben a majdani jelentkezők elért pontszámai alapján valamelyik meghatározott minimális pontszám túl magasnak bizonyul, intézkedni fogunk. Meggyőződésünk, hogy erre nem lesz szükség” – szögezte le a tárca.

„A szaktárca még nem döntött arról, hogy jövőre megjelöl-e olyan szakot, amelyen nem indítana magyar állami ösztöndíjas férőhelyet” – jelezte kérdésünkre az EMMI.

oktatás ponthatárok Emmi felsőoktatás szaktárca pontok
Kapcsolódó cikkek