Közélet

Csalás gyanúja a útépítőknél: befagyasztották az EU-támogatást a lengyeleknél

Felhördülést okozott lengyel kormányzati körökben, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: csalás gyanúja miatt befagyasztja közel egymilliárd eurónyi uniós forrás finanszírozását. A pénz lengyel közúti projektek megvalósítását segítette volna.

Felfüggesztette csaknem egymilliárd eurónyi támogatás folyósítását Lengyelország számára az Európai Bizottság, miután Brüsszel szerint tíz építőipari cég vezetői és a lengyel állami  útépítő ügynökség volt igazgatója egyeztetett az árak megállapításánál.

A lengyel kormány azzal érvel, hogy a támogatást érvényes szerződések alapján ítélték oda, a finanszírozás befagyasztását így különösnek nevezte Donald Tusk kormányának egyik tagja. Konkrétan 957,2 millió eurónyi, közútfejlesztésre szánt forrás kifizetéséről van szó.

Elzbieta Bienkowska lengyel regionális fejlesztési miniszter egy rádióinterjúban azt közölte: a lengyel pályázati rendszer eredményesen müködik. „Lengyelország pedig azért a sértett fél, mert a lengyel rendőrségi szervek fedezték fel a kartellgyanút – emlékeztetett. Helyettese, Adam Zdieblo az Európai Bizottság lépését „teljesen érthetetlennek” nevezte, amely "megkérdőjelezhető feltevéseken alapul.” Lengyel ellelnzéki politikusok ugyanakkor az ügy miatt lemondásra szólították fel az állami útépítő szervezet, a GDDKia vezetőjét.

Az Európai Bizottság közleménye ugyanakkor leszögezte: „A lengyel hatóságokra mint az állítólagos kartell áldozataira tartozik, hogy minden lehetséges adminisztratív és jogi lépést megtegyenek az elkövetőkkel szemben azért, hogy megvédjék az érdekeiket és visszaszerezzék a közpénzt.

Lengyelország az uniós fejlesztési források egyik legnagyobb haszonélvezője. A konfliktus azonban nem csak emiatt különösen kínos: az tagországainak vezetői a tervek szerint egy hét múlva véglegesíthetik az EU következő, 2014–2020 közötti költségvetését. Itt pedig kemény harc várható a spórolást szem előtt tartó (így a büdzsé csökkentésében érdekelt) gazdagabb országok és a kelet-közép-európai szegényebb tagállamok között.

csalás támogatás Lengyelország EU útépítő
Kapcsolódó cikkek