Közélet

Egészségesebbek a nyugatnémetek a keletieknél

Óriási különbségek vannak Németországok tartományai között abban, hogy mennyi munkavállalót ínak ki az orvosok betegnek - írja a Die Welt.

Az egykori Nyugat-Németországban például ritkábban írtak ki az orvosok valakit betegnek, mint keleten. Ez tűnik ki a Techniker Krankenkasse (TK) legújabb egészségügyi jelentéséből, amely a DPA hirügynökség rendelkezésére áll. Így Baden-Württembergben a betegnek kiiirt alkalmazottak és munkanélküli segélyt felvevők átlag 11,6 napot voltak távol munkahelyüktől. Ugyanez az adat Mecklenburg-Vorpommernben 17,5 nap.

Nincs kielégitő magyarázat a meglehetősen állandó eltérésekre a szövetségi tartományok adatai között - hangoztatta Gudrun Ahlers, az egészségügyi jelentésért felelős szakértő. A helyzet mindenekelőtt Berlinben, változott meg. A jelentés szerint 2000-ben még a fővárosban volt a legtöbb hiányzás. Időközben azonban Berlin Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg és Sachsen-Anhalt tartományok mögé került. Összességében a német munkavállalókat tavaly gyakrabban írták ki betegnek, mint az előző évben.

Németország betegszabadság
Kapcsolódó cikkek