Közélet

Emmi: nem cél egyes egyetemek bezárása

Az Emminél még nem bontották le a kölségvetési zárolást – közölte egy képviselői kérdésre válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A kormánynak nem célja a felsőoktatási intézmények bezárása – hangoztatta tegnap egy írásbeli kérdésre válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András kijelentette, hogy a rövid- vagy középtávú céljai között sem szerepel az a terv, hogy Magyarország csak 6–8 egyetemmel rendelkezzen.

Osztolykán Ágnes eredetileg a tárcavezető Balog Zoltánt kérdezte arról, hogy megvan-e már a lista az „életképtelen” felsőoktatási intézményekről? A független képviselő arra emlékeztetett, hogy Klinghammer István felsőoktatási államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy azoktól az intézményektől,a melyek nem életképesek – péládul amelyikre nem jelentkeztek sokan –, át kell csoportosítani forrásokat. Az LMP-s poltikus szerint pedig Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár egy szakmai fórumon amellett foglalt állást, hogy Magyarországon csupán 6-8 egyetemre lenne szükség. Osztolykán az iránt is érdeklődött, hogy megtörtént-e már a források átcsoportosítása, valamint arról is, hogy a május 9-én bejelentett költségvetési intézkedések milyen hatással vannak a felsőoktatás finanszírozázására.

Doncsev közölte, hogy az átalakuló képzési rendszerrel minden felsőoktatási intézményt meg kívánnak őrizni, azonban azokat a szakokat, melyekre elegendő számú hallgató nem jelentkezik, nem indokolt fenntartani. Forrásátcsoportosítás nem törénik, a Felsőoktatási Struktúraátalapítási Alapból támogatják azon intézményeket, melyek vállalják, hogy szervezeti felépítésüket és szakszerkezetüket racionalizálják. Az Emminél zárolt 17,25 milliárd forint egyes szakterületekre való lebontása még folyamatban van.

LMP Emberi Erőforrások Minisztériuma elyettes államtitkár Balog Zoltán Doncsev András Osztolykán Ágnes Emmi felsőoktatás parlamenti államtitkár zárolás Maruzsa Zoltán
Kapcsolódó cikkek