Közélet

Feljelentés-kiegészítést rendelt el Polt trafikügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség 2013. május 3-án feljelentés kiegészítését rendelte el a trafikügyben – közölte a parlament honlapján Polt Péter. A legfőbb ügyész leírta, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel történő átengedéséről kiírt pályázatot érintő kérelmek ügyészi elbírálás alatt vannak, azt is mérlegelik, hogy a hatáskörükbe tartozik-e az ügy.

Április végén az MSZP-s Mesterházy Attila és a Harangozó Tamás érdeklődött Polt Péternél, hogy az ügyészség mit tett eddig a trafikügyben. Jelezték, hogy egyes sajtóértesülések (például a hvg) szerint a pályázat nyerteseit a Fidesz-MPSZ választókerületi felelősei (akik rendszerint a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai), illetve egyes városokban a települési képviselő testületben működő Fidesz frakció választotta ki, és ezt követően a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a megjelölt személyeket hirdette ki győztesnek. A szocialista politikusok szerint a „feltárt visszaélés számos bűncselekmény, így különösen a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés gyanúját veti fel, továbbá megkérdőjelezi a pályázati eljárás törvényességét". Ezért tájékoztatást kértek a legfőbb ügyésznél, hogy indult-e büntetőeljárás az ügyben és vizsgálják-e a pályázati eljárás törvényességét. Mesterházy és Harangozó arra kérték Poltot, ha nem indult volna korábban hivatalból eljárás, akkor levelüket tekintsék ismeretlen tettes elleni feljelentésnek az ügyben.

Az MSZP-s képviselők szerint ennek az ügynek a kezelése az ügyészség pártatlan, jogállami működésének fokmérője is lesz, mivel a közzétett információk megalapozzák annak gyanúját, hogy a dohánypiac újrafelosztását eredményező eljárást a kormánypárt tagjai, illetve az ahhoz közelálló személyek jogellenes módon, feltehetően bűncselekmények sorát elkövetve befolyásolták.

Polt válaszában leírta az írásbeli választ igénylő kérdést, mint feljelentést a Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségnek megküldték és a szervezet 2013. május 3-án feljelentés kiegészítését rendelte el. Jelezte, hogy az ügyész a közérdekvédelmi hatáskörében intézkedésének megalapozása érdekében, egyedi ügyben, hivatalból akkor folytat vizsgálatot, ha a tudomására jutott adat vagy más körülmény megalapozottan súlyos törvénysértésre, mulasztásra vagy törvénysértő állapotra utal. Az ügyészi szervekhez érkeztek a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel történő átengedéséről kiírt pályázatot érintő olyan kérelmek, amelyek benyújtói az ügyészség közérdekvédelmí feladatkörébe tartozó intézkedések megtételét kérték.

Ezen kérelmek elbírálása folyamatban van, a kérelem elbírálása kiterjed az ügyészség hatáskörének vizsgálatára is. A vizsgálat megkezdésére abban az esetben lesz lehet őség, ha a törvénysértés az ügyészség közérdekvédelmi hatáskörébe tartozik.

Mesterházyék a bűncselekmény gyanúja mellett a pályázati eljárás törvénysértésére hivatkozással is kérte az ügyészség intézkedését, ezért a kérdését az ügyészség ezt kérelmet is elbírálja. Polt a törvényre hivatkozva a kérelmet a Fővárosi Főügyészséghez továbbította.

feljelentés legfőbb ügyész Harangozó Tamás Mesterházy Attila trafik ügyészség Polt Péter
Kapcsolódó cikkek