Közélet

Feljelentés - mutyigyanú az iskolagyümölcs-programban

Feljelentést tett az MSZP a közbeszerzési hatóságnál, mivel mutyigyanúsnak tartják az iskolagyümölcs-programra kiírt 9 milliárd forint értékű közbeszerzést. Feleségével 1998-ban vállalkozásokba és mezőgazdasági tevékenységekbe kezdtek. 2005-ben megalapította a Simba Hungary Kft-t mely, vezető szerepet tölt be a zöldség-gyümölcs külkereskedelemben. Ezt követően megalapította a Magyar Terméstész Kft-t, melynek több mint 600 gazda a tagja. Ezek a cégek közel 1000 embernek biztosítanak munkalehetőséget. 2010-ig, parlamenti mandátuma kezdetéig, ügyvezető igazgatói tisztségben irányította az általa alapított cégeket. A Zöldség - Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja. Vidékfejlesztési és a Mezőgazdasági munkacsoportok aktív résztvevője. A Magyarországi Görögkeleti Ortodox Egyházmegye Püspökségének tanácsosa.

Az év elejével állami kézbe került iskolák vezetői május végén utasítást kaptak a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól, hogy nem köthetnek szerződést az iskolagyümölcs-programra, arra közbeszerzést írnak ki – közölte tegnap Veres János a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Az MSZP-s képviselő elmondta, hogy 9 milliárd forint értékű felhívás június 7-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben június 13-ai határidővel. Veres szerint önmagában már a rövid határidő gyanússá teszi az eljárást, de van „néhány, a mutyit megalapozó más tényező is". Ezek között említette a kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft. létrejöttét áprilisban, amelynek egyik alapító cégében egy fideszes országgyűlési képviselő korábban vezető volt, és ma is befolyással rendelkezik. Veres később egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva sem árulta el, kiről van szó, mondván, hogy ez a cégadatbázisból kikereshető. Veres János szerint a közbeszerzés indokolatlanul preferálja azt a pályázót, aki mind a hét régióban pályázik. Az ellenzéki képviselő közölte az ügyben hétfőn feljelentést tett a közbeszerzési hatóságnál.

A ceginfo.hu adatai szerint az idén áprilisban alakult cég tulajdonosai között szerepel a Paprikakert Tész és az Interfruct Tész. A Paprikakert Tész Kft.-ben a hvg.hu szerint 2011-es vagyonnyilatkozata alapján Simonka György, Pusztalottlaka fideszes polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselője rendelkezett érdekeltséggel. Simonka az országgyűlés honlapján azt írta önéletrajzában, hogy feleségével 1998-ban vállalkozásokba és mezőgazdasági tevékenységekbe kezdtek. 2005-ben megalapította a Simba Hungary Kft-t mely, vezető szerepet tölt be a zöldség-gyümölcs külkereskedelemben. Ezt követően megalapította a Magyar Terméstész Kft-t, melynek több mint 600 gazda a tagja. 2010-ig, parlamenti mandátuma kezdetéig, ügyvezető igazgatói tisztségben irányította az általa alapított cégeket. A Zöldség - Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja, a Vidékfejlesztési és a Mezőgazdasági munkacsoportok aktív résztvevője.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára Veresnek intézett válaszában az eljárás lezárultáig a képviselő türelmét kérte. Emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzési törvény három évvel ezelőtti megalkotásakor az volt cél, hogy az iskolák, a szociális intézmények beszerzését helyben biztosítsák a helyi termelők piachoz jutását segítve ezzel.

Az FN24 írása szerint Magyarországon 2009-ben indult az úgynevezett iskolagyümölcs-program, melynek keretében a termelők hetente látták el a kisiskolásokat friss gyümölccsel. A program közel 400 ezer alsótagozatos kisiskolást érintett. Az évek óta szinte ugyanúgy működő rendszer az iskolákra bízta, hogy kikkel szerződnek a gyümölcsök beszerzésére és szállítására, tulajdonképpen csak két feltétel volt. Az egyik, hogy a szállító ne kereskedő legyen, hanem termelő (vagy termelői csoport, termelői szervezet). A másik, hogy csak az jelentkezhetett, aki a program keretében szállítható termékek közül legalább egy termék termesztésére területalapú támogatást kapott. ez a rendszer változott meg, s írtak ki egy új közbeszerzést.

A feltételek között az is szerepelt, hogy a részvételre jelentkezőnek a hirdetmény feladását megelőző 3 évben teljesíteni kellett összesen legalább 350 millió forint értékű zöldség-gyümölcs szállítására vonatkozó szerződést, valamint egy legalább 22 millió forint értékű zöldség- gyümölcs promócióra vonatkozó szerződést

A részvételre jelentkező mérleg szerinti eredménye a hirdetmény feladását megelőző 3 lezárt üzleti év egyikében sem lehetett negatív, bármely számláján az elmúlt két éven belül 1 napnál hosszabb sorban állás nem fordulhatott elő, és a számlavezető pénzügyi intézményeinél az elmúlt két évben sem lehet lejárt hiteltartozása.

A kiírás az FN24-nek nyilatkozó termelők szerint sokak számára teljesíthetetlen. Volt olyan termelő, aki 60 iskolába szállított, de forgalma így is 27 millió forint volt.

Feleségével 1998-ban vállalkozásokba és mezőgazdasági tevékenységekbe kezdtek. 2005-ben megalapította a Simba Hungary Kft-t mely, vezető szerepet tölt be a zöldség-gyümölcs külkereskedelemben. Ezt követően megalapította a Magyar Terméstész Kft-t, melynek több mint 600 gazda a tagja. Ezek a cégek közel 1000 embernek biztosítanak munkalehetőséget. 2010-ig, parlamenti mandátuma kezdetéig, ügyvezető igazgatói tisztségben irányította az általa alapított cégeket. A Zöldség - Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja. Vidékfejlesztési és a Mezőgazdasági munkacsoportok aktív résztvevője. A Magyarországi Görögkeleti Ortodox Egyházmegye Püspökségének tanácsosa.É.S.-->

közbeszerzés Klebersberg Intézményfenntartó Központ iskola Veres János Fónagy János étkezés Simonka György
Kapcsolódó cikkek