Közélet

Háziőrizetből börtönbe – vádpontok a volt egyiptomi államfő ellen

Tizenöt napra biztosan börtönbe kerül a megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Morszi, hogy meddig marad bent, azt ma még nem tudni.

A Sky News Arabia tévécsatorna mai közlése szerint Morszit a legfőbb ügyész utasítására letartóztatták, a legkülönbözőbb vádpontok alapján.

Többek között azzal gyanúsítják a legnagyobb népességű arab ország eddigi egyetlen, demokratikusan megválasztott (volt) államfőjét, hogy 2011-ben a Hamasz szélsőséges palesztin mozgalommal összejátszva fogolyszöktetést szervezett 2011-ben a tavaszi forradalom idején. De a számlájára írnak különböző gazdasági bűncselekményeket, hatalommal visszaélést, korrupciót.

Morszi július 3-a óta háziőrizetben van, miután a hadsereg eltávolította a hatalomból. Az elnök távozását előtte heteken át több százezres és milliós tüntetéseken követelték Kairóban és tucatnyi nagyvárosban. A hadsereg végül 48 órás ultimátumot adott a politikai erőknek a helyzet megoldására, majd miután a demonstrációk véres összecsapásokig fajultak, a pártok pedig nem ültek tárgyalóasztalhoz, közbelépett.

Július eleje óta egyébként nem javult a helyzet, néhány napja is kilenc halálos áldozatot követelő összecsapás volt Kairóban Morszi hívei és az eddig ellenzéki erők között. Július 16-án letette az esküt az alkotmányra az új, ideiglenes kormány, ám most azt is nyilvánosságra hozták, hogy két héten belül alkotmányozó gyűlés összehívását rendelték el, s várhatóan hat hónapon belül új alaptörvénye lehet Egyiptomnak.

Nagy kérdés, hogy ezek a kezdeti lépések és az ideiglenes kormány mögött felsorakozó hadsereg képes lesz-e elfojtani a Morszi-hívek ellenállását. Erre részben már ma választ kaphatunk, kairói hírek szerint ugyanis a pénteki nagyima után a megbuktatott államfővel szimpatizálók megpróbálják kiszabadítani Morszit.

A Merrill Lynch eközben azt valószínűsíti, hogy fél éven belül összeomlik az egyiptomi gazdaság. Az országnak ugyanis elfogyhat a pénze, amire azért van szüksége, hogy fizetni tudja adósságait és az importot. Valamelyes szépségtapasz lehet Szaúd-Arábia 2 milliárd dolláros gyorssegélye. A királyság a hitelt kamatmentesen folyósítja, ötéves lejáratra. Az összeg része annak az 5 milliárd dolláros mentőprogramnak, amelyet a szaúdi kormány ígért július 9-én.

Mohamed Morszi puccs alkotmány Hoszni Mubarak Egyiptom
Kapcsolódó cikkek