Közélet

Mégsem kapnak költségtérítést a minisztériumi dolgozók

Megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését - közölte a kormányszóvivő.

Giró-Szász András az MTI megkeresésére válaszolva emlékeztetett, a napokban több médium is foglalkozott azzal, hogy kinek és miért jár vagy nem jár folyószámla-költségtérítés.

A szóvivő tájékoztatása szerint a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetniük a folyószámla-költségtérítést, azaz az illetmény, illetve munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak.

A bankadók és a növekvő tranzakciós miatt az alkalmazottaknak egyre többe kerül a számlavezetés, a készpénzfelvétel és a kártyás vásárlás. Ennek ellenére gyakran hiába írja elő a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hogy nem okozhat plusz anyagi terhet a munkavállalónak az, ha egy összegben hozzá akar jutni a béréhez. A minisztériumoknál más a helyzet: a minisztériumok jelentős összegeket adtak eddig az alkalmazottaiknak. Legjobban az agrártárcánál járnak a munkavállalók, ott bruttó 50 ezer forint a térítés. De nem kell szégyenkezni a Miniszterelnökségen és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál sem, ahol évi 30 ezer forint üti egy-egy dolgozó markát.

minisztérium költségtérítés
Kapcsolódó cikkek