Közélet

Orosz amnesztia üzletembereknek - 13-an már szabadultak

A több ezerből megvan az első 13 fecske. Moszkvában tegnap bejelentették, hogy a gazdasági bűncselekmények elkövetőinek hirdetett amnesztia keretében ennyien szabadultak a börtönből.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint nem részletezték, hogy a kiszabadultak milyen bűncselekményeket követtek el, de a hírt bejelentő gazdasági ombudsman, Borisz Tyitov sajtótájékoztatón közölte, hogy a következő hetekben, hónapokban több ezer ügy felülvizsgálatára kerülhet sor.

Hivatalos adatok szerint Oroszországban 111 ezer vállalkozó tölti büntetését gazdasági bűncselekményekért, közülük tízezrekre vonatkozhat az amnesztia. Vlagyimir Putyin államfő még június 21-én a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon jelentette be, hogy jóváhagyta az amnesztiatörvényt. (Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma egyetlen nap alatt átverte a törvényt – nyilván az alapos előkészítést követően, a jogszabály július 4-én lépett hatályba.)

Az amnesztia azokra vonatkozhat, akik először követtek el gazdasági bűncselekményt, és a kárt megtérítették. Azokra viszont nem vonatkozik, akik költségvetési pénzt sikkasztottak el, és azokra sem, akik pénzhamisítás miatt kerültek rács mögé.

Az orosz sajtóban nagyra értékelték és stratégiai fontosságúnak nevezték az amnesztiáról született döntést. Azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy az amnesztia vajon vonatkozik-e Mihail Hodorkovszkijra, Putyin egyik legnagyobb ellenlábasára.

A Jukosz olajcég vezérét sikkasztásért, pénzmosásért és csalásért 13 év 6 hónap börtönre ítélték, ügyében egyébként új eljárás is indult: ekkor súlyosbítottak a korábbi 8 éves ítéleten. Az ombudsman korábban úgy nyilatkozott, hogy Hodorkovszkij ügyével kapcsolatban további jogi szakértői állásfoglalásra van szükség. Hodorkovszkij a mostani amnesztia nélkül legkorábban 2017 elején szabadulhatna.

Az viszont biztos, hogy Putyin másik nagy ellenfelére, Alekszej Navalnijra nem vontakozna majd az amnesztia, mert az ő ügyében a július 4-ei hatályba lépés után hirdették ki az első fokú, nem jogerős ítéletet. Navalnijt öt év börtönre és 1 millió rubel (7 millió forint) megfizetésére ítélte Kirov város kerületi bírósága.

Abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, ahol tanácsadóként dolgozott. Bár a bíróság elrendelte a letartóztatását a tárgyalóteremben, ügyészségi fellebbezésre másnap szabadon engedték a másod fokú tárgyalásig. Navalnijt egyébként a szeptember 8-ai moszkvai főpolgármester-választáson induló jelöltként hivatalosan regisztrálták.

amnesztia sikkasztás Jukosz gazdasági bűncselekmény Putyin Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek