Közélet

Bécs a világ második legélhetőbb városa, Budapest az ötvenedik

Melbourne idén harmadjára került a dobogó legtetejére az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint.

A 140 osztályozott várost 5 kategória alapján értékelték: a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és szórakozás, az oktatás és az infrastruktúra számított. 28 várost soroltak hátrébb a listán különböző negatív tulajdonságok miatt. Példaként említik a nyugtalan, stresszes életmódot és a politikai belviszályokat.

Az osztrák főváros, Bécs, két helyet javított a tavalyihoz képest, így lett második, míg Vancouver és Toronto maradt a harmadik és a negyedik helyen. Calgary és Adelaide osztoznak az ötödik helyen. Budapest az 50. helyezést érte el.

Az EIU összeállítása alapján a top helyezéseket elérő városok gazdag országokból kerültek ki, melyek közepes nagyságrendűek és nem élhetetlenül sűrűn lakottak.

A ranglistán jelentősebb változások is történtek idén. Madrid például 5 helyezést csúszott vissza, így a 44. helyen áll. Pozsony azonban a tavalyi 80. helyről a 63. helyre került fel.

A legélhetetlenebb városok az EIU felmérése szerint Teherán, Damaszkusz, Daka (Bangladesh) és Douala (Kamerun), amelyek a folyamatos konfliktusok következtében a legalacsonyabb pontot kapták minden kategóriában.

A legélhetőbb városok

1. Melbourne

2. Bécs

3. Vancouver

4. Toronto

5. Calgary

5. Adelaide

7. Sydney

8. Helsinki

9. Perth

10. Auckland

2. Bécs

3. Vancouver

4. Toronto

5. Calgary

5. Adelaide

7. Sydney

8. Helsinki

9. Perth

10. Auckland -->

város élhetőség
Kapcsolódó cikkek