Közélet

Béremelést követelnek a közmunkások

A és a közfoglalkoztatási bérek januárban egyaránt emelkedtek, de a társadalmi igazságosságnak és társadalmi céljainknak sem felelne meg, ha a közmunkabér utolérné, akár közelítené a minimálbér nagyságát – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A kormányzatot az LMP-s Szél Bernadett kérdezte arról, hogy „miért lenne igazságtalan a közfoglalkoztatási bér minimálbér szintjére emelése, vagy ahhoz közelítése?".

Doncsev András válasza szerint az OECD-országok tapasztalatai azt támasztják alá, hogy az állami támogatással létrehozott, állami szektorban történő munkavállalási programok gyakran nem érik el céljukat és nem motiválnak a versenyszférában való elhelyezkedésre. A kormányzat úgy véli, hogy a munkaerőpiaccal szemben kisebb követelményt követel a közfoglalkoztatás, de a résztvevők hasznos tevékenységgel keresethez juthatnak és tapasztalatot szerezhetnek, amely segítheti munkaerőpiacon való megjelenésüket, illetve visszatérésüket. Doncsev hangsúlyozta: a közfoglalkoztatási bért úgy állapították meg, hogy az nagyobb legyen a segélynél, de kisebb a minimálbérnél, hogy az anyagiakkal munkavégzésre motiválják a munkavállalókat.

„Követeljük, hogy emeljék a másodrangú állampolgárokként kezelt közmunkások bérét a minimálbérre, s rájuk is ugyanúgy vonatkozzon a Munka törvénykönyve, mint a többi munkavállalóra, ne kormányrendeletek szabályozzák a tevékenységüket" – nyilatkozta lapunknak a Közmunkás Szakszervezet társelnöke.

Komjáthi Imre szerint a kormány „osztályharcot” indított ellenük, mivel a középosztályt akarják megerősíteni, és ezt úgy akarja elfogadtatni a társadalommal, hogy az út szélén lehet hagyni egyes rétegeket, amelyet lustának, semmittevőnek állítanak be. Kihasználják azt a társadalomban élő hamis képzetet, hogy a közmunkások nagy része csak a lapátot támasztja, pedig igen sokan dolgoznak fontos kiegészítő munkát kórházakban, óvodákban, iskolákban is, keresetük pedig maximum nettó 49 ezer forint lehet. Számuk egyébként kormányzat szerint 300 ezer körül van, a 10 ezer tagot számláló KSZ 160-170 ezer főre becsüli a számukat.
Komjáthi közölte: valószínűleg nem tartanak több éhségmenetet, mivel korábbi két akciójukból kihozták azt amit lehetett.

bér közmunkások
Kapcsolódó cikkek