Közélet

Pénzért kuncsorognak a világhírű egyetemek: dollármilliárdokat várnak

A leggazdagabb egyetem az USA-ban a Harvard, Lettország GDP-jének megfelelő összeggel rendelkezik, most mégis 6,5 milliárd dollárt gyűjtene adományokból, hogy új tudományterületeket fejlesszen, és támogassa pénzügyi segélyprogramját.

Hasonló pénzszerzési kampány folyik a cambridge-i és a massachusettsi egyetem is, és a Stanford is összeszedett tavaly 6,2 milliárd dollárt a Reuters tudósítása szerint. A Harvard egy olyan eseményen hozta nyilvánosságra a begyűjtött pénzt, amelyen Bill Gates, a Microsoft alapítója – és egyben az USA leggazdagabb, illetve a világ második leggazdagabb embere – is tiszteletét tette. Gates három évet töltött az egyetem padjaiban az 1970-es években.


Gates az öregdiákok és az adományozók előtt elmondta, miért hagyta ott az egyetemet. „Sosem vallj be az ember, ha kimarad a Harvardról, azt mondja inkább: továbblépett” – magyarázta a milliárdos, és hozzátette: ha a Microsoft dolgai másképp alakulnak, visszatérhetett volna az egyetemre. Gates egyébként nem árulta el, hogy a jelenlegi pénzgyűjtési kampány során támogatta-e a Harvardot, a milliárdos alapítványa viszont több alkalommal is adományozott már pénzt az egyetem számára.
Az egyetem eddig 2,8 milliárd dollárt gyűjtött össze 90 ezer adományozótól már a kampány hivatalos elindulása előtt. Az egyetem befektetéseinek értéke egyébként 30,7 milliárd dollár körül van, ez nagyjából Lettország éves GDP-jének megfelelő összeg.

A leggazdagabb egyetem az USA-ban a Harvard, Lettország GDP-jének megfelelő összeggel rendelkezik, most mégis 6,5 milliárd dollárt gyűjtene adományokból, hogy új tudományterületeket fejlesszen, és támogassa pénzügyi segélyprogramját.VG Online-->

harvard oktatás Bill Gates
Kapcsolódó cikkek