Közélet

Több mint kétmilliárddal tartoznak a kórházak a takarítócégeknek

Több mint kétmilliárd forinttal tartoznak a kórházak a takarítócégeknek. A helyzet egyre súlyosabb: miközben az intézmények már a kórházi higiénén is spórolni kénytelenek, a kintlévőségek a takarító vállalkozások létét veszélyeztetik

Tarthatatlannak nevezte a kórházak takarítási helyzetét a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (MATISZ). Az egészségügyi intézmények egy része már a minőségi takarítást sem tudja kifizetni, így viszont nem garantált az intézmények szakszerű tisztítása – mondta Paár Zoltán elnök.

Közölte: a MATISZ 76 tagszervezetének, azon belül is a nagy kórházak és egyetemi klinikák döntő részét takarító másfél tucatnyi cégnek több mint 2 milliárd forinttal tartoznak. A számlák jelentős részét már 90 napja ki kellett volna egyenlíteni, de van példa 16 hónapos késedelemre is. Az áldatlan állapot évek óta tart, de míg néhány éve még csak egy hónappal csúsztak a számlafizetések, ma már a három havi késedelem az általános.

Ezekben az esetekben – mutatott rá az elnök - tulajdonképpen a takarítócégek hitelezik meg a kórházak takarítását, beleértve a költségek 80 százalékát jelentő bért, adót és járulékot is, amit a törvényes határidőre be is kell fizetniük, különben nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon. Paár Zoltán hangsúlyozta: a kintlévőségek a MATISZ-tagvállalatoknál foglalkoztatott mintegy százezer dolgozóból nagyjából tízezer munkavállaló, főleg betanított munkás és megváltozott munkaképességű ember munkahelyét veszélyezteti.

Az érem másik oldala azonban az, ha az egészségügyi intézmények a takarításon is spórolni kénytelenek, ezzel a higiénén keresztül a betegbiztonságot is veszélyeztetik – tette hozzá a MATISZ elnöke. Szerinte a helyzetet csak rontja, bár a szövetség már 2011-ben szorgalmazta, hogy a takarítási közbeszerzéseken 50-50 százalékban súlyozzák a szakmai és a pénzügyi szempontokat, ma szinte csak az ár számít.

A szövetség, mivel a jelenlegi finanszírozási és közbeszerzési gyakorlat alapján kilátástalannak látja mind a kórházak, mind a velük munkakapcsolatban álló takarítócégek helyzetét, felszólította az egészségügyi államtitkárságot, hogy biztosítson megfelelő fedezetet az állami kórházak takarítására, és állapodjon meg a cégekkel a tartozások kifizetésének ütemezésében.

A Magyar Kórházszövetség már júniusban krízisközelinek nevezte az miatt előállt helyzetet a kórházakban. A szövetség elnöke lapunknak most azt mondta: egyetért azzal, hogy a kórházadósságot, amely számítások szerint év végére akár a 90 milliárd forintot is elérheti, csak konszolidációval lehet orvosolni. Velkey György jelezte: folynak a tárgyalások a szakállamtitkársággal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a források felkutatásáról. A takarítási tenderekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kiírások jelenleg is komoly minőségi kritériumokat tartalmaznak. Kiemelte: a MATISZ kritikáival szemben azokban a kórházakban, így például az általa vezetett Bethesda Gyermekkórházban is magas színvonalon oldják meg a takarítást, ahol ezt a tevékenységet nem külsős cég látja el.

Kétezer halott kórházi fertőzések miatt

Két év alatt megduplázódott hazánkban azok száma, akik bizonyíthatóan kórházi fertőzés következtében haltak meg: 2012-ben 2317 már ilyen eset történt. Az Országos Epidemiológiai Központ a közelmúltban fel is hívta a figyelmet, hogy sürgős, összehangolt kormányzati intézkedésekre, valamint megfelelő anyagi forrásokra van szükség az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorítása, a betegek biztonsága érdekében.

takarító cégek tartozás cégek kórház
Kapcsolódó cikkek