Közélet

Meghátrált a francia kormány, nem emelik a lakossági megtakarítások adóját

A társadalmi nyomás hatására visszavonta vasárnap a francia kormány a lakossági megtakarítások megadóztatásának harmonizációjára vonatkozó tervét.

"Meghallottuk a kisebb megtakarítással rendelkezők aggodalmait" - mondta vasárnap Pierre Moscovici gazdasági miniszter az I-télé hírtelevízió és az Europe1 kereskedelmi rádió közös műsorában. A tárcavezető a kormánynak a párbeszédre való hajlandóságával indokolta a lépést. Hozzátette: "Ha képesek vagyunk meghallani egy ilyen törékeny ország hangját, az erénynek számít".

A francia médiában több napja folyó heves vitát követően döntött úgy a kormány, hogy visszavonja a megtakarítási termékek szociális adójának harmonizálására vonatkozó tervét. Annak értelmében a társadalombiztosítás jövő évi finanszírozásáról szóló törvénytervezet keretében egységes 15,5 százalékos adót vetettek volna ki a lakossági megtakarítási termékekre és a bankok által kínált életbiztosításokra.

Bernard Cazeneuve, a költségvetési tárca vezetője a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban azt mondta, hogy az új csak egyes életbiztosításokat fog érinteni, a közepes és szerény megtakarításokat "megkíméli" a kormány. Az adónem így az eredetileg tervezett 600 millió euró (175 milliárd forint) helyett 400 millió eurós (117 milliárd forintos) plusz bevételt jelent majd az államkasszának.

A megtakarításokra kivetendő egységes 15,5 százalékos szociális adó ellen egyébként a jobboldali ellenzék mellett a kormánypárton belül is sokan tiltakoztak. A megtakarításokra eddig átlagosan 0 és 9,5 százalék közötti, évente változó adójárulék vonatkozott.

Franciaországban az elmúlt hónapokban akkora elégedetlenség bontakozott ki a szocialista kormányzat adóemelési terveivel szemben, hogy szeptemberben maga a gazdasági miniszter is elismerte, hogy az embereknél adóügyekben "betelt a pohár" a fél év múlva esedékes önkormányzati választások előtt. Ekkor a kormánytagok azt mondták, hogy jövőre Francois Hollande államfő "szünetet" fog tartanai az adóemelésekben, majd Jean-Marc Ayrault miniszterelnök hozzátette, hogy ez csak 2015-től lesz érzékelhető.

A teherszállító járművekre vonatkozó ökológiai adó tervén azonban a hétvégi tüntetések ellenére sem kíván a kormány változtatni. Pierre Moscovici azonban ígéretet tette arra, hogy a párbeszéd jegyében lesznek módosítások a tervezetben.

Bretagne-ban szombaton mintegy 250 teherautóval, valamint káposztával, tojással, és autógumival teli utánfutós járművekkel és traktorokkal követelte mintegy ezer helyi gazda a 2014. január 1-én életbe lépő új környezetvédelmi adó visszavonását. Az elégedetlenség az autópályákon már felállított elektronikus ellenőrző kapuk körül koncentrálódott.

A tüntetőket 150 csendőr és mintegy száz rohamrendőr kísérte a Franciaország legnyugatibb régiójában rendezett tüntetésen. A gazdák - akik közül többen álarcot viseltek, - szombat délután több helyen össze is csaptak a rendfenntartó erőkkel, megdobálták őket és az autógumikból tüzet raktak. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget. A gerillaharcokra emlékeztető kisebb összecsapásokban egy férfinak leszakadt a keze, őt helikopterrel szállították kórházba. Szemtanúk szerint akkor sérült meg, amikor megpróbálta elkapni az egyik könnygáz-gránátot, amit a rendőrök dobtak a tiltakozó tömegbe. Finistere megye prefektúrájának tájékoztatása szerint a súlyos sérülten kívül egy tüntető könnyebben megsérült, amikor a nyakán gumilövedék érte, ő már szombat este elhagyhatta a kórházat. A csendőrök közül egy személy sérült meg könnyebben a lábán, amikor a tüntetők egy tárgyat dobtak felé.

A tiltakozók többsége egyébként piros sapkát viselt, amely a XVII. századi breton adóellenes forradalom szimbóluma. A rend vasárnap reggelre teljesen helyreállt Bretagne-ban.

Le Journal du Dimanche Jean-Marc Ayrault Bretagne Europe1 Finistere megye Pierre Moscovici I-télé lakossági megtakarítás Franciaország gazdasági miniszter tüntetés Bernard Cazeneuve francois hollande
Kapcsolódó cikkek