Közélet

Természeti katasztrófák: ezek a világ legveszélyesebb országai

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint 2050-ben az emberek 68 százaléka, azaz körülbelül 6,3 milliárd ember fog olyan városban lakni, melyek számos természeti csapásnak lesznek kitéve. A Swiss Re Group riportja szerint 5 fő katasztrófahelyzettel kell gyakrabban szembenéznünk, mint például az árvíz, a földrengés, a szökőár, a cunami, vagy a hurrikán. A riportban összeállították a 10 legveszélyesebb, veszélyeztetettebb várost a földön.

10. Teherán, Irán
Teheránban 15,6 millió ember lakik, ahol nagy eséllyel fordul elő földrengés vagy kisebb földmozgás.

9. Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok
A nagyon sűrűn lakott Los Angeles a lista 9. helyét foglalta el. Itt 16,4 millió ember él. A legnagyobb veszélyt itt szintén a földrengés és az özönvíz jelenti az SRG riportja szerint.

8. Sanghaj, Kína
A közel 17 millió népességet számláló Sanghaj, hasonló veszélyeknek van kitéve a jövőben is, mint előző társai. Fokozott elővigyázatosság szükséges az árvíz és az özönvíz miatt.

7. Kolkata, India
A 18 millió ember lakta Kolkata a Hooghly folyó mellett fekszik, ami a Gangesz mellékága, így fokozott veszélyben vannak azok, akik ebben a városban élnek. Nem csak az árvíznek, hanem a szökőárnak, a földrengésnek és a cunamiknak is nagyobb a kialakulási esélye, mint más indiai városokban.

6. Nagoya, Japán
Közel 23 millió japán él Nagoyaban, ami a legkockázatosabb városnak számít a cunami szempontjából. Emellett a többi természeti katasztrófák is nagy eséllyel és számmal fordulnak elő Japán ezen részén.

5. Jakarta, Indonézia
27,7 millióan lakják Jakartát, ami a lista 5. helyére helyezte a várost. A legveszélyesebb indonéz város, ahol kialakulhatnak ezek a természeti csapások.

4. Osaka-Kobe, Japán
Több mint 32 millióan lakják Japán egyik nagyvárosát, Osaka-Kobe-t, ahol többször volt földrengés. A legnagyobb 1995-ben, amikor 4 ezer ember lelte halálát a tragédia során.

3. Pearl River Delta, Kína
A terület Kína egyik legfontosabb gazdasági centruma, ahol a 690 milliárd dollár. Itt az elképesztő erejű viharoktól, a hurrikánoktól és az árvizektől kell tartaniuk, az ott élőknek. Így a Pearl River Delta felkerült a lista dobogójára.

2. Manila, Fülöp-szigetek
A közel 35 millió embert számláló Fülöp- szigeteki város, Manila a nagy monszun esőktől tarthat.

1. Tokyo-Yokohama, Kína
57 millió ember tarthat a kínai Yokohama-ban a földrengésektől. 2011-ben volt utoljára földrengés ezen a területen.

természeti katasztrófa veszélyes város
Kapcsolódó cikkek