Közélet

Fertőzések, autizmus: durva következményekkel jár a felmelegedés

A klímaváltozás hatására elszaporodhatnak a génkárosító és daganatkeltő penészgombák, és a fertőzéses, szív-érrendszeri, légzőszervi betegségek mellett az olyan neuropszichiátriai problémákkal is többek szenvednek majd, amilyen az autizmus. Egy, a hazai egyetemek és MTA-kutatóhelyek által létrehozott konzorcium ezeket a veszélyeket igyekszik már jó előre feltárni.

Az elmúlt száz évben a levegő átlagos hőmérséklete 0,75 fokkal növekedett, de az utóbbi 25 évben a globális felmelegedés üteme felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint már 0,18 fokkal melegszik az átlaghőmérséklet.

A klímaváltozás és járulékos hatásai a fertőzéses, a szív-érrendszeri és légzőszervi betegségek mellett várhatóan jelentősen megnövelik a környezeti hatásokra is visszavezethető neuropszichiátriai betegségben szenvedők számát is. De a felmelegedés lassan, de biztosan megváltoztatja az adott földrajzi területen élő emberek fizikális teljesítőképességét és stressztűrő-képességét is. Az emelkedő globális hőmérséklet ideális szaporodási körülményeket hoz létre többek között a gombáknak, azon belül is az aflatoxinoknak, amelyek a legveszélyesebb már kis dózisban is génkárosítók és daganatkeltők.
A klímaváltozás várható egészségügyi, állategészségügyi és környezetbiztonsági aspektusainak vizsgálatára BioKlíma néven közös konzorciumot hozott létre a Semmelweis Egyetem, a Szent István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet. A Konzorciumi működés lényege, hogy a szakmai kérdéseket egyszerre egy időben, több oldalról vizsgálják, és a feltárt eredményeket a további kutatási munkában azonnal hasznosítani tudják.

globális felmelegedés klímaváltozás konzorcium
Kapcsolódó cikkek