Közélet

Obama: Mandela a 21. század utolsó nagy felszabadítója volt

Nelson Mandela a történelem óriása, a 21. század utolsó nagy felszabadítója volt - mondta Barack Obama amerikai elnök kedden, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű vezetőjének johannesburgi gyászszertartásán.

Obama - aki beszédében következetesen törzsi nevén, Madibának szólította a néhai dél-afrikai polgárjogi harcost és államfőt - Mahátma Gandhihoz, Martin Luther Kinghez és Abraham Lincolnhoz hasonlította Mandelát. 

Mandela küzdelemmel, ravaszsággal, kitartással és hittel foglalta el helyét a történelemben - mondta energikus beszédében az amerikai elnök, aki magát és feleségét e küzdelem haszonélvezőjének nevezte. 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a küzdelem még nem ért véget, az igazságtalanság és a diszkrimináció még mindig világméretű probléma.

"Túl sok vezető van, aki szolidaritást vállal Madibával, de nem tűri el az eltérő véleményeket még a saját népe részéről sem" - mondta Barack Obama a gyászszertartáson, amelyen többek között a kínai alelnök, a kubai államfő és a népirtással vádolt Robert Mugabe zimbabwei elnök is részt vett.

Raúl Castro kubai vezetővel Barack Obama egyébként kezet fogott a pódiumra menet.

Obama Mandela
Kapcsolódó cikkek