Közélet

Az NSA Gerhard Schrödert is lehallgathatta

Az NSA valószínűleg Gerhard Schröder volt német szövetségi kancellár telefonját is lehallgatta - írja a Handelsblatt. Ennek oka vélhetően Schröder konfrontációja volt a 2003-as iraki háború előtt az USA-val, és az az aggodalom, hogy törés következhet be a NATO-n belül. A jelentések szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség legkésőbb 2002-ben felvette Schrödert a megfigyelt személyek listájára.

Schröder korábban azt nyilatkozta, hogy az NSA megfigyelési ügyének kirobbanása előtt el nem tudta volna képzelni a tömeges lehallgatásokat. Most pedig már nem jelent a dolog számára meglepetést. Hans-Christian Ströbele, a Zöldek parlamenti képviselkője, aki nemrég Moszkvában találkozott Edward Snowdennel, az amerikai titkosszolgálat volt munkatársával, most kijelentette: Meg tudja erősíteni ezt az információt.

Információi szerint 2002-2003-ban valóban lehallgatták Schröder kancellárt és vélhetően másokat is az akkori kormányból. Ennek oka pedig vélhetően az volt, hogy az amerikai fél tájékozódni akart Németország álláspontjáról az iraki háborúval és különösen Németországnak azon tevékenységével kapcsolatban, amely egy ENSZ-határozat megakadályozását célozta." Szerinte Joscha Fischer akkori német külügyminiszter is az amerikai titkosszolgálat célpontja volt az iraki háborúval kapcsolatos állásfoglalása miatt.

NSA lehallgatás
Kapcsolódó cikkek