Közélet

Bizalmatlanok vagyunk, de nem teljesen elégedetlenek

Minél fiatalabb és képzettebb valaki, annál elégedettebb az életével – derül ki az első magyarországi jóllét (well-being) vizsgálatból. A KSH kutatása ugyanakkor azt is kimutatta, hogy szubjektív jóllétünket befolyásoló tényezők közül a bizalommal állunk leginkább hadilábon.

Az élettel való általános elégedettségüket a megkérdezettek 6,15-re értékelték egy nullától tízig terjedő skálán.

Az elégedettség a fiatalok körében a legmagasabb, és az életkor előrehaladtával jelentősen csökken: míg a 16-24 évesek több mint fele mondta azt, hogy nagyon elégedett az életével, addig a 75 évesnél idősebbek körében már csak 19,9 százalék. A férfiak fiatal korukban inkább elégedetlenebbek, míg a nők idősebb korukban kevésbé kibékülve az életükkel.
Az iskolai végzettség növekedésével az élettel való elégedettség szintje is emelkedik: a legkevésbé az alapfokú képzettségűek, míg a leginkább a felsőfokú végzettségűek érzik jól magukat a bőrükben.
A kutatás olyan evidenciákat is megerősített, mint hogy aki gazdaságilag aktív az elégedettebb is az életével, mint akinek nincs munkája, vagy, hogy a magányosan élők kevésbé tudják megosztani problémáikat, megélni örömüket másokkal, mint a családban élők. De számszerűsíthetővé vált az is, hogy a vizsgálatban részt vettek 7,08 százaléka, azaz az emberek többsége inkább tartalmasnak tekinti tevékenységeit és ezzel az életét, mint sem. Meg az is, hogy a nők valamivel hasznosabbnak tartják magukat, mint a férfiak.
Az összes vizsgált szubjektív jóllét-tényező közül az emberekbe vetett bizalom átlagértéke bizonyult a legalacsonyabbnak. A teljes népességre számított átlagértéke 5,30 a nullától 10-ig terjedő skálán, amelyen a nulla a „senkiben sem bízik”, míg a 10 „a legtöbb emberben meg lehet bízni” válaszlehetőség volt. A felmérés szerint a nők és a középkorúak a legbizalmatlanabbak, és a bizalom mértéke az iskolai végzettséggel együtt emelkedik.

-->

KSH Eurostat well-being jóllét bizalom
Kapcsolódó cikkek