Közélet

Mi történik Újpesten? Az összeomlás határán a lila-fehér foci

"Szinte biztos vagyok benne, hogy nem lesz NB I-es labdarúgócsapat Újpesten" - mondta Őze István, az UTE szakmai igazgatója a Nemzeti Sportnak. A csütörtök délután óta eltelt időben hihettük már azt is, hogy marad a csődközelben billegő klub az NB I-ben, és azt is, hogy jövőre a Budapest-bajnokság negyedosztályában indíthatják a lila-fehér csapatot. Az éjszaka közepén érkezett közlemény sem segít tisztábban látni. Sablonos, de most különösen igaz a mondás: Újpesten csak a bizonytalanság a biztos.

Az MLSZ úgy döntött: a hatalmas tartozásokat felhalmozó Újpest maradhat az első osztályban - közölték csütörtök este. A szurkolók egységesen ünnepelték a hírt, mígnem késő este arról kezdett el terjedni szóbeszéd a netes fórumokon: ott van az MLSZ ítéletben egy "igen, de..." kitétel. Éjjel negyed egyig kellett várni, hogy megérkezzen a klub tulajdonosának közleménye - és az jelentheti azt is, hogy vége mindennek Újpesten.

De hogy jutott el egyáltalán odáig az Újpest, hogy már a felszámolásról kelljen beszélni? Különös offshore hátterű céghálóról és jókora tartozásokról már korábban is lehetett hallani, az igazán nagy bomba azonban akkor robbant, amikor az átlátszó.hu egy hete közzéadta a klub körüli NAV-vizsgálat anyagát. (A jelentés itt elérhető pdf-formátumban.) Az adóhatóság gyakorlatilag azt mondta ki a portál szerint: egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

Az adóhatóság megvizsgálta azoknak a cégeknek tulajdonosait, amelyek 2008 és 2010 közt az Újpestet tulajdonolták, és kiderült, hogy gyakran ugyanarra a címre bejegyzett ciprusi és Seychelles-szigeteki offshore cégek tulajdonában álltak - írja az átlátszó.hu a NAV-ra hivatkozva.

Az Újpest FC Kft. 2008-2009-ben 197 millió forint értékben fogadott be számlát a Morcote Média Kft.-től, 2010-ben pedig nettó 110 millió értékben az 1885 Futballszervező Kft.-től. A részletes vizsgálat szerint ezek a cégek nem végezték el a kiszámlázott szolgáltatásokat. A váltás is látványos lehetett: a Morcote évről évre egyre jelentősebb adóhiányt mutatott fel, így az Újpest FC Kft. lecserélte az 1885 Kft.-re, melynek tulajdonosa az NTS International Inc. seychelles-szigeteki cég. A cég székhelye megegyezett az Újpest FC. Kft székhelyével.

A szerint az 1885 Kft. általi szolgáltatásra nem volt szükség, az adóelkerülésen kívül semmi sem indokolta a cég bevonását, a szerződések szintén színleltek voltak.

2011 végén az Újpestet megvette a belga Roderick Duchatelet, és elkezdte a gazdálkodás átvilágítását. Az Átlátszó szerint az összes iratot kiküldte Belgiumba, ahol az írásszakértő megállapította, hogy az összes okiratot ugyanaz a személy egyazon időben írta alá, annak ellenére, hogy a szerződések között papíron évek voltak. Ám a hitelezők most mégis azt kérik, fizessen az új tulajdonosi kör nekik. A belga üzletember azonban erre nem hajlandó.

A kérdés az ezek után, indulhat-e egy klub az első osztályban ekkora tartozásokkal. Egy tavalyi törvényváltozás erre megadna egy kiskaput: a sportvállalkozások már a bajnoki idény közben is átruházhatják a licencet (korábban ez két osztállyal hátrébb sorolást ért volna). Duchatelet így megalapította az Újpest 1885 Futball Kft-t, és azt kérte, hogy ez a cég vehesse át az indulási jogot az Újpest Futball Kft-től. Csakhogy ehhez több feltétel is kell. Szükség van nullás NAV-igazolásra, kell a többi NB I-es klub beleegyezése (ezt megkapták a lilák), és természetesen az MLSZ-engedély is.

A szövetség csütörtökön azt mondta ki: részükről mehet az Újpest az NB I-be - akkor, ha a vagyonfelügyelő ezt jóváhagyja. És ez a pont lehet az, amin elbuknak az újpestiek. Duchatelet éjszakai közleményében ezt úgy kommentálta: "A mai nap a szövetség nem mondott igent az Újpest FC-nek, sőt, egyenesen NEM-et mondott. Az MLSZ most azt mondja, hogy a vagyonfelügyelő kezében a döntés, az övé a felelősség. Az említett vagyonkezelő a Felszámolási Bíróság által lett kijelölve azért, hogy a csaló hitelező Bronture Ltd. érdekeit védje." A tulajdonos szerint "az MLSZ ezúttal sikeresen várt addig, amíg biztosak lehettek benne, hogy ezt a feltételt lehetetlen teljesíteni".

Csehi István, a klub korábbi ügyvezető igazgatója korábban közleményben reagált a vádakra. Ő azt írja: "Az üzletrész adásvételi szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezi egy ún. tételes tartozáslista, amely tartalmazta a már lejárt és az eladás pillanatában ismert, de jövőben lejáró tartozásokat is. A Cesarion BvBA képviseletében Roderick Duchatelet a tartozások ismeretében és annak fejében, szimbolikus összegért vásárolta meg az Újpest FC Kft.-t. (...) A tartozások valós összege kb. 650 millió forint."

Ezen a ponton azonban óhatatlanul szóba kerül a politika is. Már csak azért is, mert elvileg hiába független a két kör egymástól, mégis némi joggal vetődhet fel a kérdés, vajon jó ötlet-e a politikusnak szó nélkül hagyni, hogy két héttel a választás előtt kizárják a bajnokságból az ország egyik legnépszerűbb klubját. Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere jelezte, nem fogja tétlenül nézni, hogy az újpestieket büntessék mások vétkeiért. És ez több is lehet, mint egyszerű szóvirág: a IV. kerület ott áll a focin kívüli lila-fehér szakosztályokat összefogó UTE mögött, amely már jelezte, hogy segítenének a labdarúgókon. Arra pedig nem egy példát láthattunk mostanában, hogy az állam nem sajnálja a pénzt a focitól. A Mezőkövesd tavaly nyáron, miután feljutott az NB I-be, 400 millió forint állami támogatást kapott - látványos politikai szál, hogy a klub egyetlen tulajdonosa a Mezőkövesdi Zsóry Sportegyesület, amelynek elnöke Tállai András államtitkár. Ő akkor azt mondta: semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelten sikeres csapatot támogat. Ha ezt elfogadjuk, akkor már érthető a tegnapi hír is: az NB II kilencedik helyén álló, igaz, a Mezőkövesdnél némileg nagyobb történelmű Vasas kapott egymilliárd forintot stadionépítésre.

Annyi biztos, hogy akár engedi az indulást az MLSZ, akár nem, az UEFA szabályai szigorúbbak, így a következő három évben az Újpest nem vehet részt a nemzetközi kupákban. Hiába a gyengébb bajnoki helyezés, a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóját két gól előnnyel várják a lilák a Pécs ellen, vagyis akár még a nemzetközi indulás is lehetne ebből, ha az UEFA engedné. Ennél azonban most a legkisebb gond is nagyobb a Megyeri úton.

Elbukott a Rangers is

Skóciában sem ismeretlen az, ami most Újpesten történik. Az 54-szeres bajnok Glasgow Rangers ellen 2012-ben kértek csődeljárást az adótartozásai miatt. Fél év huzavona után - benne tíz pont levonással a tartozásokra hivatkozva, és a játékosok 25-75 százalékos fizetéscsökkentésének terveivel - 2012 nyarára kiderült, hogy a hitelezők nem fogadják el a mentési terveket, így megindult a felszámolási eljárás. A többi klub engedélyére lett volna szükség ahhoz, hogy így is indulhassanak az első osztályban, de azok ezt nem szavazták meg, így a nagy történelmű klub a negyedosztályból indulhatott. Az első évükben ezt a - körülbelül megye 1-nek megfelelő szintű - bajnokságot megnyerték, így idén már a harmadosztályból próbálnak még feljebb jutni.

sport újpest
Kapcsolódó cikkek