Közélet

A New York Yankees a világ legértékesebb baseballklubja

A New York Yankees 2,5 milliárd dollárral a legértékesebb baseball klub a világon – közölte összeállításában az amerikai Forbes magazin. A Yankees már 17 éve a legértékesebbnek tartott klub a magazin felmérései szerint a sportágban, és nemcsak a Major League Baseball (MLB) csapatai között, hanem jelenleg a legtöbbre taksált egyesület az összes amerikai sportágat tekintve. Egyetlen egy más észak-amerikai klub van, amelynek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, ez pedig az amerikaifutballban (NFL) lévő a Dallas Cowboys 2,3 milliárd dollárral. Az egész világot tekintve egyébként a legutóbbi Forbes összegzés szerint a Yankeest csak három labdarúgó klub, a Real Madrid (3,3 milliárd dollár) , a Manchester United (3,1 milliárd dollár) és a Barcelona (2,6 milliárd dollár) előzte meg a legértékesebbnek tartott klubok listáján.

A Yankees után pénzügyileg az MLB csapatai közül a Los Angeles Dodgers (1,5 milliárd dollár), a Boston Red Sox (1,2 milliárd dollár), a Chicago Cubs (1,2 milliárd dollár) és a San Francisco Giants (1 milliárd dollár) ér a legtöbbet. Az MLB 30 csapatának átlagértéke egyébként 811 millió dollár, 9 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Már öt csapat értéke lépte át az egymilliárd dolláros határt, amire korábban nem volt példa. A legkevésbé értékesnek tartott Tampa Bay Ray is 485 millió dollárt ér. Az MLB csapatainak értéke főként a televíziós jogdíjak növekedése miatt lett magasabb. A Dodgersnek például 8,35 milliárd dolláros szerződése van 25 évre a Time Warner Cable-lel, míg a Seattle Marinersnek 18 évre 2,5 milliárdos kontraktusa van.

A bevételeket tekintve is a Yankees az első a tavalyi 461 millió dollárral, őket követi a Boston Red Sox (357 millió dollár), a San Francisco Giants (316 millió dollár), a Los Angeles Dodgers (293 millió dollár) és a St Louis Cardinals (283 millió dollár). A legkisebb bevételű a Miami Marlins volt 159 millió dollárral.

Az üzleti eredményt tekintve már a St Louis Cardinals volt a legsikeresebb 65,2 millió dollárral, utána a Houston Astros (55,9 millió dollár), a San Francisco Giants (53.3 millió dollár), az Atlanta Braves (38.4 millió dollár) és a San Diego Padres (33 millió dollár következik. a legpocsékabb üzleti éve a Los Angeles Dodgers-nek volt 80,9 milliós veszteséggel, a Yankees is 9,1 milliós mínusszal zárt. A 30 csapatból 11 zárta veszteséggel a tavalyi évet. A 26 éves Kershaw szerződése a hetedik az MLB történetében, amely átlépi a 200 millió dolláros álomhatárt.

A klubok közül egy év alatt a San Franciso Giant értéke növekedett a legtöbbel, 27 százalékkal, a második ebben a tekintetben pedig a Los angeles dodgers 24 százalékkal. A legjelentősebb értékvesztést a Houston Astros szenvedte el 15 százalékkal, őket követi a Miami Marlins 4 százalékkal.

A Forbes egy korábbi összegzése szerint az elmúlt egy évben Ryan Howard (Philadelphia Phillies) kereste a legtöbb pénzt, összesen 25,7 millió dollárt. Ebből az összegből 25 millió volt a bére, míg 700 ezer dollárt reklámszerződések révén keresett meg.

sport baseball USA
Kapcsolódó cikkek