Közélet

Lehetséges a NATO-erők ukrajnai bevetése?

Milos Zeman cseh elnök szerint lehetséges NATO-csapatok ukrán területen történő állomásoztatása abban az esetben, ha Oroszország bevonulna Kelet-Ukrajnába - jelentette a RIA Novosztyi.

Az orosz hírügynökség a cseh médiát idézte, amely szerint Milos Zeman kijelentette: ha Oroszország  Kelet-Ukrajna felé is terjeszkedne területileg, úgy el tudja képzelni, hogy maximálisan kemény EU szankciókat léptetnek ellene életbe és NATO-csapatokat helyeznének el ukrán területen.

Ugyanakkor az EU-nak bele kell törődnie abba, hogy a Krím csatlakozott az Orosz Föderációhoz. "Minden deklaráció ellenére a Krímet nem adják vissza Ukrajnának" - hangoztatta a cseh elnök, aki ugyanakkor üdvözölte Ukrajna föderalizálásának gondolatát. Véleménye szerint az ukrajnai helyzet rendezéséhez hozzájárulnának a decentralizációs intézkedések. 

A RIA Novosztyi utalt arra, hogy Csehország 1999 óta tagja a NATO-nak azonban a  prágai kormány ellenzi az Oroszország elleni kemény szankciókat, a Krím elcsatolása miatt, mert annak negatív gadasági következményei lennének.

csapatok Ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek