Közélet

Itt az új kormányzati struktúra: nyolc helyett kilenc minisztérium lesz

Nyolc szakpolitikai minisztérium mellett a Miniszterelnökség kap majd minisztériumi rangot, mint a kormányzati koordinációt ellátó tárca – áll az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által a mai parlamenti ülés után benyújtott törvényjavaslatban, mely a kormányzati struktúráról szól.

Az eddig nyolc helyett kilenc minisztérium működik majd az harmadik Orbán-kabinetben. A szombati ülésen megválasztott kormányfő és Semjén Zsolt a beiktatás után nyújtotta be a kormányzati  szerkezetről szóló törvényjavaslatát egyéni képviselői indítványként.

A felsorolás szerint a következő szakpolitikai tárcák lesznek: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint minisztériumi rangra lép a kormányzati koordinációt ellátó, korábban Lázár János által államtitkári rangban vezetett Miniszterelnökség.

Az előző ciklushoz képest tulajdonképpen annyi a változás, hogy a korábbi, Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium szétvált. A közigazgatás a Miniszterelnökséghez fog tartozni, A végrehajtási rész, mint például az elektronikus nyilvántartás pedig a Belügyminisztériumhoz. Az igazságügy önállósul (Trócsányi László vezeti majd). A korábban Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumhoz hozzácsatolták a külgazdasági területet, amelyet Szijjártó Péter felügyelt államtitkárként a Miniszterelnökségen belül. Így tulajdonképpen, ahogyan Orbán korábban ígérte, túlságosan nagymértékű szerkezeti változásokra nem került sor a kormányzati struktúrában.
Az indítvány június 6-án léphet hatályba.

Az origo ma azt jelezte, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kivételével minden tárcavezető tagja lesz az új Orbán-kormánynak. Orbán állítólag Némethné politikai teljesítményével nem volt elégedett, a jövőben paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, vagy ezért a területért felelős kormánybiztos lehet.

A korábbi sajtóértesülések szerint KIM eddigi vezetője, Navracsics Tibor ősztől uniós biztos lehet, addig betöltené a külügyminiszteri posztot (itt felmerült Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár neve is). A Hende Csaba vezette honvédelmi tárca élére felmerült Simicskó István sportállamtitkár és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató neve is.
A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal Németh Lászlóné t válthatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén, de tárca nélküli miniszter is lehet. Biztosnak veszik Pintér Sándor belügy-, Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter helyét. Felmerült, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyére Győrffy Balázs kerülne, aki ezt cáfolta.

A kormány az őszi önkormányzati választások után átalakulhat.

Földművelésügyi Minisztérium Honvédelmi Minisztérium Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Rogán Antal Külgazdasági és Külügyminisztérium németh lászlóné kormányzati struktúra Igazságügyi Minisztérium Lázár János Orbán Viktor Balog Zoltán Belügyminisztérium Navracsics Tibor Szijjártó Péter Miniszterelnökség Trócsányi László Semjén Zsolt martonyi jános koordináció szkpoltikai tárca Pintér Sándor Győrffy Balázs
Kapcsolódó cikkek