Közélet

A nyáron is jár a képviselőknek az extra juttatás a parlamentbe utazásért

Akkor is jár a pluszjuttatás a képviselőknek, amikor nincs ülésszak, és nem végeznek extra munkát - írta meg a Blikk.

A lap kiszámolta, melyek azok a juttatások, amelyek abban a négy hónapban járnak a képviselőknek, amikor valójában üres a parlament, és nincsenek bizottsági ülések sem. A végösszeg közel 100 millió forint, valamint a benzinpénz.

Az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart, február 1-jétől június 15-ig és szeptember 1-jétől december 15-éig, azaz négy hónapig nincsen tevékenység. Az természetes, hogy fizetés ekkor is jár nekik, ahogy egy átlagos munkavállaló is kap bért a szabadsága alatt. Csakhogy a képviselők megkapják azokat a díjakat is, amelyeket pont arra találtak ki, hogy a vidéki politikusok könnyebben tudjanak eljönni Budapestre, a Parlamentbe dolgozni.

A lakhatási támogatást eddig 81 képviselő igényelte. Átlagosan 150 ezer forintos bérleti díjjal számolva így nagyjából 48 millió forint jön ki arra 4 hónapra, amikor igazából nincs szükség napi szinten a budapesti jelenlétükre.

A másik tételt a bizottsági és egyéb pótlékok jelentik, amelyek az ülésszak alatti munkáért járnának. A képviselők többsége az új ciklusban a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult. A tizenöt bizottsági alelnöknek viszont 20 százalékkal jár több, így ők bruttó 897 ezer forintot kapnak. A tíz parlamenti jegyző és a 15 bizottsági elnök államtitkári fizetést húzhat, azaz 997 ezer forintot vihet haza. Az öt parlamenti alelnök miniszteri besorolásba került, azaz havonta 1,1 millió forint üti a markukat. A házelnöknek miniszterelnöki bér jár, azaz 1,5 millió forint, amely azonban kiegészül a képviselői alapfizetés 30 százalékával, vagyis 1,7 millió forint az elnöki fizetés. Így a különbséget összegezve, további 48 millió extra pénz jár nekik. A végső szám így eléri a 96 millió forintot is.

Minderre rájön még a benzinpénz is, amelynek a pontos összegét nem lehet egyelőre kiszámolni. A képviselők benzinkártyát kapnak, amelyet évente töltenek fel az adóhatóság által közzétett árak figyelembe vételével. A felhasználható összeg aszerint változik, hogy hol van az adott képviselő választókerületének székhelye, de néhány családi utazás is beleférhet.

képviselő Parlament költségtérítés
Kapcsolódó cikkek