Közélet

Halálos csapást mértek a szakadárok egy kelet-ukrajnai üzemre

Súlyos tüzérségi csapást mértek a Rinat Ahmetov donyecki milliárdos érdekeltségbe tartozó Metinveszt vállalat egyik üzemére tegnap a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok; egy munkás meghalt, ketten megsérültek - írta mai közleményében a vállalat.

A Metinveszt tájékoztatása szerint a Donyeck közelében lévő Avgyijivkában található kokszoló üzemet most érte a legsúlyosabb támadás a februárban életbe léptetett tűzszünet óta. Az üzemben alapvető fontosságú berendezések sérültek meg a tüzérségi lövedékek becsapódásától, köztük egy mozdony és egy vasúti daru, valamint a vasúti sínek is. Emiatt nem tudják a kész terméket továbbítani, sem a nyersanyagokat fogadni.
   
Az avgyijivkai gyár vezetése hozzáfűzte, hogy az üzemet tavaly július óta többször is érte találat, területén már mintegy 200 lövedék robbant fel.
   
Vjacseszlav Abroszkij Donyeck megyei rendőrfőnök megerősítette, hogy az előző napi tüzérségi támadásban meghalt egy férfi, két nő pedig megsérült. Szavai szerint a szakadárok 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a települést. Az ilyen, nagy kaliberű fegyverek a februári minszki megállapodás szerint nem lehetnének a frontvonal menti övezetben, ahol Avgyijivka is fekszik.
   
A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteki közleményében szintén azt írta, hogy előző nap 120-122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel lőtték a szakadárok a Donyeck környéki, a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán lévő településeket, köztük Avgyijivka mellett Piszkit, Vogyanét, Opitnét, Marjinkát és Hranitnét.
   
Donyecktől északra, Artemivszk környékén tüzérségi támadás ért több kistelepülést, a frontvonal déli részén pedig a korábbi napokhoz hasonlóan ismét Sirokinét, a stratégiai fontosságú kikötővárostól, Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre, közvetlenül a frontvonalon fekvő falut lőtték a szakadárok gránát- és aknavetőkkel, valamint kézi lőfegyverekkel.
   
Heves tüzérségi támadás érte a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya települést is, ahol az ukrán fegyveres erők tagjai a múlt hét végén két orosz hírszerző katonát fogtak el. Scsasztyát az éjjel több mint két órán át lőtték a szakadárok két harckocsival és más tüzérségi fegyverekkel.

 

Rinat Ahmetov csapás Ukrajna tüzérség áldozat válság üzem
Kapcsolódó cikkek