Közélet

Húszezer embert evakuáltak Kölnből

Csaknem 20 ezer embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát szerdán a németországi Kölnben egy II. világháborús bomba hatástalanítása miatt.

Németország negyedik legnagyobb városában az elmúlt hetven év legnagyobb kitelepítési akcióját kellett végrehajtani az amerikai bomba miatt, amelyet az előző héten csütörtökön találtak egy távfűtő vezeték lefektetésének előkészítése közben a Rajna partján egy hídnál.

Az akciót múlt pénteken kezdték előkészíteni. Egyebek között ki kellett üríteni és le kellett zárni az ezer kilogramm tömegű robbanószerkezet közelében futó földgáz- és vízvezetékeket, és meg kellett szervezni egy időseket és ápolásra szorulókat ellátó központ és két menedékkérőket befogadó állomás lakóinak elhelyezését.

A hatóságok a bomba körül ezer méteres sugarú körben rendeltek el kitelepítést. A lezárt területet szerda reggel kellett elhagyni. Az akciót rendőrök, tűzoltók, a katasztrófavédelem és segítő szervezetek munkatársai, nagyjából 800 ember közreműködésével hajtották végre.

A robbanószerkezet hatástalanítása délután kezdődött és várhatóan kora estig tart. A művelet miatt a környék iskoláiban egész nap rendkívüli tanítási szüntet tartanak és nem nyitott ki a lezárt területen lévő kölni állatkert sem, a Rajnán pedig leállították a hajóközlekedést. Szakértők szerint a több mint egymillió lakosú város területén még számos világháborús bomba lehet. A hatóságok munkáját nehezíti, hogy nincsenek megbízható adatok a légitámadások során ledobott bombák számáról, és a háború óta fellelt és hatástalanított robbanószerkezetek számáról sem.

Köln bomba világháború
Kapcsolódó cikkek