Közélet

A Parlament előtt füstöltek a kéményseprők

Öt pontban foglalta össze a Kéményseprők Országos Szakszervezete azokat a követeléseket, amelyek a magukat a kéményseprési szolgáltatás átalakítása miatt létbizonytalanságban érző munkavállalók fogalmaztak meg a kormánynak.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba hétfőn nyújtotta át a Parlamentnél a követeléseiket tartalmazó petíciót. Az elnök szerint a hangzatos ígéreteken túl a kormánytól azt várják, hogy írásos formában nyújtson garanciát a kéményseprő-ipari munkavállalóknak a tisztességes bérezésre és a megfelelő munkakörülményekre. A petícióban olyan, egységesített és méltó bérrendszer kiépítését követelik, ami elejét venné a szakmán belüli bérfeszültségek fokozódásának. A petíciót a kéményseprőktől nem a kormány képviselője, hanem Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő vette át.

Vámos Csaba a Világgazdaságnak elmondta, országosan jelenleg körülbelül 1000 kéményseprő dolgozik, ami az eddig regisztrált 1300-1400 főhöz képest drasztikus csökkenésnek számít. A petíció átadását az a törvénytervezet előzte meg, melyet márciusban nyújtott be a kormány a parlamentnek.

E szerint a katasztrófavédelem venné át az önkormányzatoktól a kéményseprési közszolgáltatást. A Belügyminisztérium számításai alapján 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél. Az előterjesztés szerint a lakosság rezsiköltségének csökkentése érdekében kell ingyenessé tenni ezt az ellátást.

A szakszervezet elnöke kiemelte, ha záros határidőn belül nem történik érdemi változás, akkor félő, hogy a kéményseprők anyagi biztonságuk érdekében más munkát keresnek. A korábban felmerült hírekkel ellentétben azonban a Belügyminisztérium leszögezte, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységgel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban nem szerepel, hogy a lakossági kémények tisztításának feladata a kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez kerülne.

Kiemelték, az indokolásban csupán az szerepel, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek lehetősége legyen kéményseprőket munkavállalóként alkalmazni. Ezt azt jelenti, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységet a törvényjavaslat elfogadása esetén nem közfoglalkoztatási, hanem a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban álló kéményseprők alkalmazásával látnák el a hivatásos katasztrófavédelmi szervek.

A petíció harmadik pontjában a szakszervezet azt követeli, hogy ismerjék el jogilag a korábbi munkáltatóknál eltöltött éveket. Követelik továbbá, hogy a kéményseprők kapják vissza a közfeladatot ellátó személy státuszát. A petíció ötödik pontjában Vámos Csaba úgy fogalmazott, a törvénytervezet elfogadása esetén, a korábbi szóbeli ígéreteknek megfelelően, a végrehajtás részleteinek kidolgozásába szakmai partnerként a munkavállalói érdekképviseletet is vonja be a Belügyminisztérium.

petíció katasztrófavédelem kéményseprők szakszervezet Belügyminisztérium rezsicsökkentés tüntetés
Kapcsolódó cikkek