Közélet

Az NNI nyomoz a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ügyében elrendelt nyomozást - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI érdeklődésére szerdán.

A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja - közölték. Az MTI úgy tudja, az ügyben gyanúsítás nem történt, továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el az MPB elnökét érintő feljelentések alapján hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt, a nyomozással pedig a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. A nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni - közölte.

A paralimpiai bizottság vezetőivel kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, például vezetőinek indokolatlan utazásaival. Gömöri Zsolt a vissza nem térítendő támogatást - amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Azt mondta: annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MPB elnöke egy hete cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a "hecckampánnyal" kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének és a sportállamtitkárságnak is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelőbizottsága (fb) mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön bejelentette lemondását. A jochapress.hu múlt pénteki értesülése szerint ugyanakkor a felügyelőbizottság további megállapítást is tett: szerinte a közgyűlés, illetve az elnökség felelősségre vonást kezdeményezhet az elnök ellen, számon kérheti őt azért, mert az MPB illetékes dolgozója nem kötötte meg egy ellopott gépkocsi cascóját, és ezzel 3 millió forintos kárt okozott a paralimpiai bizottságnak. Az fb az ügyvezető szerv mulasztásának tartja, hogy az elnökség nem hozott összegszerű, illetve konkrét határozatot a Gömöri Zsoltnak nyújtott támogatással kapcsolatban, valamint azt is, hogy a pénz kifizetése nem a jogszabályban előírt módon történt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna az MPB éléről, mert szerinte az, amit a bizottsági elnök tesz, többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Borkai Zsolt, a MOB elnöke szintén csütörtökön közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri Zsolt "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat.

Magyar Paralimpiai Bizottság NNI
Kapcsolódó cikkek