Közélet

Egymásnak ugrottak a vasutas vezetők - durvul a helyzet Gaskóéknál

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) volt elnöke szerint rasszista, a Jobbikhoz köthető emberek tevékenysége áll a mögött, hogy a májusi tisztújító kongresszuson nem választották újra - olvasható a hirado.hu cikkében.

Gaskó István a hírportálnak azt mondta: elég erős jelek utalnak arra, hogy "rasszista, antiszemita, Jobbikhoz köthető emberek szervezkedése" áll amögött, hogy májusban egyedüli jelöltként nem választották újra az érdekvédelmi szervezet elnökévé. Véleménye szerint hozzávetőlegesen tíz ember buktatta meg, köztük a legnagyobb taglétszámú alapszervezetek vezetői, az egyik VDSZSZ-alelnök és az új elnökjelölt.

A volt elnök - aki 1991 óta töltötte be a posztot - állítása szerint a tisztújító kongresszus óta "orwelli hangulat uralkodik" a szervezetben, a vezetőség szakszervezeti státusok, illetve vasutas állások elvesztésével fenyegeti azokat, akik nem támogatják őket. Több vezető tisztségviselőt, alapítókat, szakértőket, jogászokat el is küldtek, teljesen lefejezték a VDSZSZ-t - fogalmazott. Hozzátette: még nem döntötte el, hogy indul-e a július 9-ére kitűzött új elnökválasztáson.

Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ érdekvédelmi alelnöke visszautasította, agyrémnek és etikátlannak nevezte a volt elnök kijelentéseit - olvasható a cikkben. Hangsúlyozta, hogy nem volt semmiféle puccs és a VDSZSZ-ben sohasem politizáltak. Gaskó Istvánnak fel kellene keresnie egy pszichés problémákkal foglalkozó szakembert, aki képes segíteni rajta - tette hozzá.

A júliusi elnökválasztáson induló Halasi Zoltán szintén visszautasította, hogy bármilyen párthoz kössék. Szerinte Gaskó István lejárató kampányt folytat ellene, miközben több éve ismeri őt, és "nagyon jól tudja", hogy nem rasszista vagy szélsőséges. Véleménye szerint már a küldöttgyűlés előtt konfliktus alakult ki az elnök és a küldöttek jelentős része között, de nem politikai, hanem anyagi kérdések miatt. Az elnökjelölt szerint a VDSZSZ Szolidaritás küldöttgyűlése elé terjesztett javaslat értelmében a tagdíjak nagyobb aránya jutott volna a központnak, mint korábban, ami sokaknak nem tetszett, de vita zajlott a többi szakszervezethez fűződő viszonyról, az esetleges fúziókról is.

VDSZSZ szakszervezet Gaskó István
Kapcsolódó cikkek