Közélet

V mint rocksztár

Nem csak az európai sajtó, de a mémgyártók és a játékkészítők érdeklődését is felkeltette Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter. A bukósisakos excentrikus közgazdász persze maga is gondoskodik arról, hogy beszéljenek róla lemondását követően is.

Már majdnem hárommillió letöltésnél tart a YouTube-on a Neo Magazine Royale német tévéműsor klipje. A V for Varoufakis a pénzügyminisztert a legyőzhetetlen Németország egyetlen valós veszélyeként mutatja be: a két világháborút majdnem megnyerő, a világ második legnagyobb aranykészletével bíró országgal („ne kérdezd, honnan”) és annak tolókocsiban ülő pénzügyminiszterével szemben a tabukat döntő motoros pénzügyminiszter és a dögös felesége áll a mű fókuszában.

A rockparódia persze inkább önironikus és egyáltalán nem finomkodó antihazafiskodás, mint a „pénzügyi Herkules” kifigurázása. Abban azonban nem tévedtek a ZDF humoristái, hogy Varufakisszal sem a német, sem a többi euróövezeti kormány nem tudott mit kezdeni. Mondjuk Varufakisz se tudott velük dűlőre jutni. A dal egyébként mp3 formátumban megvásárolható több internetes boltban is.

„His name is Yanis, Varoufakis” – így kezdődik a Copacabana című sláger dallamára íródott dalocska, amelynek az előadói egyáltalán nem fáradtak azzal, hogy bármilyen látványelemet is adjanak performanszukhoz. Így be kell érnünk azzal, hogy három, a görögországi népszavazás eredménye és némi tudatmódosító által megihletett brit turista énekel, táncol és a kezük ügyébe kerülő evőeszközök segítségével zenél egy étterem teraszán. Mentségükre szóljon, hogy láthatóan képben vannak a görög eseményekkel kapcsolatban, de a Varufakiszt dicsőítő óda így is megragad a kocsmai politizálás szintjén. Szó szerint.

Egy nyolcbites Vafurakisz ugrál a pénzérmék után, de ha nekimegy egy papírnak, akkor meghal. Így foglalható össze az Apple áruházában március óta elérhető V for Varouf című játék, és nagyjából ezt is tudja. Vagy ahogy fejlesztője, Alkiviadosz Szpinosz megfogalmazta: Varou pénzt gyűjt az országának, Romföldnek, és megpróbálja elkerülni az ellensége által felé dobott gonosz papírdarabokat (vö. a hitelezői javaslatok). Ha nem sikerül, felrobban.

Azok sem maradnak játék nélkül, akik androidos készüléket használnak. Sőt, a Sandro, a görög eurófutó valamivel kifinomultabb grafikai megoldásokkal operál. A lényeg persze ugyanaz: Varufakisz (?) bokszszerelésben és usankában rohan a görög államcsőd elől, az útjába kerülő eurókat el kell kapnia, a politikusokat azonban ki kell kerülnie. A játék augusztusban került fel a Google boltjába, így érthető, hogy még François Hollande francia államfő is az ellenségek között jelenik meg, a félreértés miatt Sandrónk többször is elbukott a pályán.

Ahhoz képest, hogy Varufakisz az internetes mémgyár egyik kedvenc figurájává vált, nem nagyon van található weboldal, ahol ezeket a képeket és gifeket összegyűjtötték volna. A varoufakis.com ilyen, ám készítői hamar elveszítették a lelkesedésüket, így a Neo Magazine V for Varoufakis klipjének publikálása, vagyis február óta nem is tettek fel semmit. Persze az is elképzelhető, hogy a videó után úgy érezték, elérték a csúcsot, innen csak lejjebb vezetne az út. A V for Varoufakis egyébként láthatóan többeket megihletett a közösségi portálokon: a Twitteren és a Facebookon is több rajongói oldalt találunk ezen a címmel (esetleg V4Varoufakis, vagy Super Varoufakis nevek alatt).

Varufakiszt nem kell félteni: ha nem beszélnek róla, csinál maga körül hírverést. Arra azonban aligha számíthatott, hogy a Der Spiegel német hírmagazin internetes kiadásának szerkesztői egy képgalériát, sőt, egy közepesen hosszú cikket is szentelnek annak az ingnek, amelyet múlt pénteken az athéni parlamentben viselt.

A feltűnő ruhadarabról Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is megemlékezett a plenáris ülésen, amikor megvédte volt miniszterét hazaárulás miatt ért vádaktól. „Nyugodtan szidhatják a politikai tervei, a nyilatkozatai, vagy az ingválasztása miatt, vagy azért, mert Aigina szigetén vakációzik. De azzal nem lehet vádolni, hogy ellopta volna a görögök pénzét” – mondta Ciprasz Varufakiszról, aki számára az aiginai nyaralójában való vakációzás az EU-val kötendő, rendkívül szigorú megállapodás tervezetének szavazásakor vált halaszthatatlanná.

Janisz Varufakisz
Kapcsolódó cikkek