Közélet

A kormány 1,3 milliárdot ad a Magasház lebontására

A hosszú évek óta üresen álló és pusztuló pécsi Magasház elbontása érdekében 1,256 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány.

Ezt a pénzt a belügyminiszter külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében és egy összegben nyújtja Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeiről támogatási szerződést köt a várossal.

A  belügyminiszternek a támogatási szerződésben feltételként ki kell kötnie, hogy az  önkormányzat a bontás költségeit érvényesítse a  felszámolási eljárás során, és a  behajtható összeget a  központi költségvetés részére fizesse vissza.

Arra nincs sok esély, hogy pénzt lát viszont a város, illetve a kormány a felszámolásból. A hányatott sorsú épület hasznosítására készültek nagyívű tervek, de sohasem történt semmi, a tulajdonos projektcégtől pedig nem várható pénz, annak a vagyona ugyanis maga a Magasház. 

A Magasház Pécs legmagasabb panelháza. A 80 méteres, 250 lakásos épületet 1976-ban adták át. Az építési technológia hibája miatt 1989-re a ház életveszélyessé vált, lakóit kiköltöztették. A 25 szintes panelház azóta üresen áll, több tulajdonos kezén is megfordult, de egyik sem csinált vele semmit. 

magasház
Kapcsolódó cikkek